2024.03.28, Csütörtök

Immár 24. alkalommal szervezte meg víz világnapi programját a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság. A rendezvényt Kaposváron, a Szivárvány kultúrpalotában tartották, ahol dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott is köszöntötte a résztvevőket.

Hirdetés

A víz egy olyan kincs, amelyet óvni kell, hogy az utókor számára egy élhető Földet hagyjunk hátra. Erre mindig fontos felhívni a figyelmet, ezért is van szükség a víz világnapjához kapcsolódó rendezvényekre – mondta dr. Neszményi Zsolt. A Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hozzátette: az idén 100 éves Magyar Hidrológiai Társaság egyik feladata is az, hogy segítse a környezettudatos szemléletformálást minden korosztályban. Mint azt dr. Neszményi Zsolt kiemelte: mi magunk is tehetünk vízkészletünk megóvásáért. Példaként említette a vízpazarlás mérséklését. Amíg Magyarországon is sok, napi 100-130 literes az átlagos vízfogyasztás, addig ennek az értéknek az 5-6-szorosa jellemző például az Egyesült Államokban. 

A kaposvári programon fellépett a Somogy Táncegyüttes, de muzsikált a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium ifjúsági fúvószenekara is. A víz világnapi rendezvényen köszöntötte a résztvevőket Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke a szervezet feladatairól beszélt. Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke a megyei önkormányzat által tervezett megyei klímastratégia fontosságát emelte ki. Az eseményen továbbá köszöntőt mondott Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere is.

A víz világnapjának az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki, azóta szerte a Földön hangsúlyosabban ráirányítják a figyelmet a szakemberek a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!” lett.

AktuálisprogramokSomogy Megyei KormányhivatalKaposvárVíz VilágnapjaDél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság