2024.04.25, Csütörtök

Nyugdíjba vonul Beton atya

kormany.hu

2017.03.27. 14:16

Balás Béla, a kaposvári egyházmegye korábbi püspöke, közel negyedszázados püspöki szolgálat után vonul nyugállományba.

Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köszönetét fejezi ki püspök atyának a több mint 50 éves papi és közel negyedszázados püspöki munkájáért, a hívek lelki gondozásáért, az ifjúság neveléséért, a regnumi közösség építéséért, az egyházmegye szolgálatáért.

Balás Béla már fiatalon Beton atyaként vált ismertté azért a kemény kiállásért, amellyel a kommunista diktatúra idején híveinek erőt adott és a fiataloknak példát mutatott, hogy egy mindent tagadó, kommunista diktatúrában is van más út. Nagy hatással szólította meg a fiatalokat. A Regnum Marianumban végzett áldozatos ifjúságnevelői tevékenységének köszönhette, hogy a diktatúra idején része volt megfigyelésben és üldöztetésben, 1962-ben több társával együtt a szemináriumból is eltávolították, de a legnehezebb időkben sem tudták megtörni. Hajlíthatatlanságáért, kemény hitéért, áldozatos lelkipásztori munkájáért 2016-ban a „Hit pajzsa” elismerésben részesült.

 

Balás Béla 1941-ben Budapesten született, a Piarista Gimnáziumban érettségizett, 1965-ben szentelték pappá, káplánként szolgálta a híveket Esztergomban, Nagymaroson, Nógrádmegyeren, Budapesten és Érsekvadkerten. 1977-től plébános Bajóton. 1992-ben Szent II. János Pál pápa címzetes pápai és veszprémi segédpüspökké nevezte ki. 1993-tól mostani nyugállományba vonulásáig állt a kaposvári egyházmegye élén.

AktuálisKaposvárpüspökKaposvári EgyházmegyeBalás Bélanyugdíj