2024.03.28, Csütörtök
Körbekoccintással indul a Balaton Napja
Fotó: Balaton Napja Facebook oldala

Körbekoccintással indul a Balaton Napja

hirbalaton.hu

2017.06.17. 12:26

2017. június 17-én ünnepeljük a Balaton Napját. Az időjárás alakulása miatt a hangsúly idén a gasztro és boros programokra helyeződik.

Hirdetés

Pontban fél 3-kor több mint tíz helyszínen körbekoccintják a tavat BalatonBorral, illetve helyi borokkal, és egyéb programok is lesznek – tájékoztatták a szervezők a hirbalaton.hu-t.

A csatlakozó helyszínek Somogy megyében:

Boglár: Platán sétány, a strand melletti borozó pavilonoknál

Fenyves: strand

Lelle: BL YachtClub

 

A szervezők tájékoztatása szerint további strandok is csatlakoztak a programhoz, amellyel kapcsolatban helyben, illetve az esemény közösségi oldalán lehet infromációkhoz jutni.

 

 

Mit ünneplünk a Balaton Napján?

A Balaton Napja a balatoni összetartozás ünnepe, egyben a strandszezon ünnepélyes nyitánya is – mondta Kardos Gábor főszervező. Minden évben azon a májusi, vagy júniusi szombaton tartják, amikor a Balaton hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 20 fokot. A rendezvény legfőbb turisztikai üzenete, hogy a Balaton előbb melegszik fel, és válik alkalmassá fürdőzésre, mint a tenger, élvezze ezt aki csak tudja már az előszezonban is.

A három éve megálmodott, a Balatoni Kör, a Balatoni Szövetség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatását élvező rendezvényhez tavaly 15 tóparti település csatlakozott.

A koreográfia szerint minden strandon ugyanakkor és lehetőleg ugyanúgy nyitják meg ünnepélyesen a strandszezont: idén ismét tóbafutó-versennyel, melynek pontban délután 2-kor mindenütt egyszerre lesz a startja (másodfokú viharjelzés esetén ez elmarad!). Fél 3-kor körbekoccintás lesz a BalatonBorral vagy más helyi nedűvel, amivel kezdetét veszi a strandpiknik, majd este akár tábortűz, zenés szabadtéri buli lehet a folytatás. A csatlakozó települések a saját adottságaiknak és lehetőségeiknek függvényében különböző színes programokkal tehetik vonzóvá az eseményt.

Mivel a Balaton Napjának célja a minőségi balatoni vendéglátás és a strandbisztró kínálat megújulásának bemutatása is, igyekeznek a strandpiknik szervezésébe bevonni a legnívósabb helyi vendéglősöket, büféseket. Arra kérik őket, hogy települjenek ki, kínáljanak különlegességeket, és lehetőleg ingyenes kóstolókkal is mutassák be újdonságaikat. A javasolt gasztronómiai programok között szerepel, helyi, friss alapanyagok felhasználását preferálva a strandbüfék versenye vagy a balatoni bor- illetve fajtafelismerő verseny. Lehetnek egyéb, amatőröket is megmozgató versenyek, mint például kreatív fröccskészítési vetélkedő vagy a legjobb amatőr grill, illetve bogrács étel kiválasztása.

A választékban többféle sport és kulturális program is szerepel majd. Ez utóbbihoz a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is felajánlotta közreműködését.

 

Forrás: hirbalaton.hu

AktuálisSomogy megyeBalatongasztronómiastrandszezonBalaton Napja