2024.03.28, Csütörtök

A mentésre indulót is megmentették a somogyi vízirendőrök

hirbalaton.hu

2017.08.07. 16:21

A siófoki, balatonföldvári, fonyódi és a balatonfüredi vízirendőrök 20 embernek segítettek épségben partra jutni vasárnap II. fokú viharjelzésben – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. Az erős szélben hajók kerültek bajba, de elsodródott gumimatracos, és a mentésére induló szörfös is.

Hirdetés

Augusztus 6-án az erős szélben sokan szorultak a vízirendőrök segítségére a Balatonon. A Balatonföldvár előtti vízterületen egy úszó embert és egy elsodródott szörföst mentettek, majd egy gumimatracával a parttól távol került személynek, és az ő segítségére siető szörfösnek is segíteni kellett kijutni a vízből.

A vízirendőrök Balatonaliga és Balatonboglár előtti vízterületen homokpadon fennakadt vitorlásoknak segítettek, amelyek az erős hullámzás miatt nem tudtak továbbhaladni.

Badacsony előtt az erős szél miatt leszakadtak egy hajó vitorlái és manőverezés közben a kishajó külmotorja feltekerte a kikötő köteleket. Zamárdi előtt is egy vitorlás kishajó vezetője kért segítséget. Ő azért, mert a hajójával túl közel sodródott a parthoz és a vitorlás motorja is műszaki hibás lett.

A mentések időszakában II. fokú viharjelzés volt érvényben már a reggeli óráktól az egész Balaton vízterületén.

A vízirendőrök továbbra is felhívják a figyelmet arra, hogy a fürdőzők és a vízben tartózkodók biztonsága érdekében elengedhetetlenül fontos a viharjelzés!
Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

 

Forrás: hirbalaton.hu

AktuálisSomogy megyeBalatonviharvízi rendőrökéletmentés