2024.03.29, Péntek

Somogyban is érezteti majd hatását a paksi bővítés

mti

2017.09.07. 09:30

Lázár János szerint az atomerőmű és a napenergia közelebb viheti Magyarországot ahhoz, hogy ne kelljen áramot vásárolnia külföldről, így garantálhatja az ország áramellátásának függetlenségét.

Hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről szerda este Pakson, az atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó fejlesztésekről tartott lakossági fórumon beszélt.

Tájékoztatása szerint jelenleg a magyar áramszükséglet 40-45 százalékát a paksi atomerőmű adja, a másik felét külföldről kell megvásárolni. Az a célunk, hogy ez utóbbi megszűnjön - mondta, hozzátéve, hogy ennek két feltétele van: a paksi atomerőmű megmaradása és a napenergia hasznosítása. Emlékeztetett arra, hogy a kormány döntött arról is, hogy a következő években jelentős naperőmű-kapacitás épül Magyarországon.

Lázár János azt mondta, a 2018 és 2022 között tervezett, 3000-3500 milliárd forintos, atomerőművi kapacitás-fenntartó beruházás mellett 500 milliárd forintnyi infrastrukturális beruházás valósul majd meg "kerítésen kívül", a 40-50 települést magában foglaló térségben. A fejlesztések között említette lakónegyedek, szolgáltatóközpontok építését, a régió úthálózatának felújítását és a kalocsai Duna-híd megépítését. A Paks II. projekt nemcsak Tolna és Bács-Kiskun, hanem Baranya és Somogy megyében is érezteti majd hatását - jegyezte meg.

 

Forrás: mti

AktuálisSomogy megyefejlesztésberuházásPaksi bővítéslázár jánosatomerőmű