2024.04.24, Szerda

105 előadó a kaposvári tudományos konferencián

www.ke.hu

2017.10.17. 16:46

Komoly megjelenési és publikálási lehetőséget jelent a fiatal oktatói nemzedéknek és a PhD hallgatóknak a Régiók a Kárpát-medencén innen és túl elnevezésű konferencia – erről beszélt az ünnepélyes megnyitón Prof. Dr. Szávai Ferenc rektor.

Hirdetés

A Kaposvári Egyetem immár 9. alkalommal adott helyet az eseménynek, amelyen ezúttal 105 szakember tartott előadást.

Magyarország és a világ legfontosabb kérdéseit boncolgatták a szakemberek a nemzetközi tudományos konferencián. A Kaposvári Egyetem egyetemi tanára Prof. Dr. Kerekes Sándor a plenáris ülésen arról beszélt: véleménye szerint a 4. ipari forradalom már a küszöbön van. Az informatika ugyanis robbanásszerűen fejlődik, az automatizálás azonban társadalmi feszültségeket is szül. Hiszen sok esetben munkanélküliséghez vezet, ennek megoldása az egyik legaktuálisabb feladat – emelte ki a professzor.

Az eseményen hazánk régióinak a gazdasági-és infrastrukturális különbségei is szóba kerültek. Prof. Dr. Csath Magdolna közgazdász szerint az oktatással, a tovább- és a felnőttképzéssel, valamint a kisvállalkozások megerősítésével lehet felzárkóztatni az elmaradottabb régiókat. Hozzátette: sokan úgy gondolják felsőoktatásra nincs is olyan nagy szükség, hiszen egy rossz diplománál több ér egy jó szakma. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: a statisztikai adatok szerint a diplomások között csupán 5 százalékos a munkanélküliség, ez pedig azt jelenti, hogy nincsen rossz diploma. Hiszen egy diplomások bárhol el tud helyezkedni, mert képes gyorsan új ismereteket elsajátítani.

A plenáris ülésen Prof. Dr. Gazdag Ferenc a francia és a német államvezetés kapcsán arra kereste a választ, hogy Macron francia elnök, illetve az Angela Merkel német kancellár merre is irányítja Európa hajóját.

Dr. habil. Keczer Gabriella a magyar felsőoktatási rendszer területi aspektusait világította meg az érdeklődőknek. Prof. Dr. Gulyás László és Prof. Dr. Szávai Ferenc pedig „A balkanizálódó Európa?” címmel tartott előadást. 
A konferencián 105 szakember adta elő tudományos munkáját. Az esemény – amelynek immár 9. alkalommal adott helyett a Kaposvári Egyetem – kiváló megjelenési lehetőséget jelent a fiatal oktatóknak és PhD hallgatóknak.

Galéria

AktuálisKaposvári EgyetemKaposvárkonferenciafelsőoktatásfelnőttképzés