2024.03.29, Péntek

A balatoni diákok fele nem tud úszni

www.alfahir.hu

2017.11.01. 06:00

Döbbenetes adat: a balatoni diákok fele nem tud úszni. Siófokon mégsem épül tanuszoda, hiába jelentették be a kormányilletékesek a „Tanuszodát minden járásba” programot. Az indok: Siófokon már van. Pedig nincs.

Hirdetés

Másfél éve döbbentette meg a siófoki képviselőket és a hallgatóságot a városi közgyűlésen Szamosi Lóránt fideszes önkormányzati képviselő, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója. Intézménye felmérést készített a hozzájuk tartozó öt Balaton-parti középiskolába járó háromezer diák körében és kiderült: mindössze 48 százalékuk tud úszni. Csak Siófokot nézve csupán kicsivel jobb, 52 százalék az úszni tudók aránya. 

Nemhogy Siófokon, az egész járásban nincs uszoda, amióta évtizedekkel ezelőtt összedőlt az akkori siófoki városi tanuszoda, egy-egy szálloda uszodája áll korlátozottan rendelkezésre az úszni vágyóknak, az iskolai úszásoktatás pedig a Galérius fürdő elkészülte óta annak kicsiny tanmedencéjében zajlik.

Ez egyben a hivatkozási alap is arra, hogy Siófokon ne épüljön tanuszoda állami beruházásban (az, hogy a polgármester nem fideszes, nyilván nem számít ez ügyben...). Orbán Viktor még a 2014-es választás kampányában tett ígéretet arra, hogy minden járásban épül uszoda (nem, nem tanmedencét mondott…). Az első körbe 25 létesítmény fért bele (eddig kettőt sikerült átadni ezekből, Csengeren és Dunakeszin; a jóval drágább futballstadionok kissé gyorsabb ütemben épülnek...), a következőben 26 uszodát építenek, de Siófok nem szerepel a helyszínek között. Rétvári Bence, az EMMI államtitkára nemrég a parlamentben képviselői kérdésre azt mondta: a kormány valóban célul tűzte ki, hogy minden járásban építsenek egy uszodát. Siófokon van egy élményfürdő, amelynek a kisebb medencéje alkalmas az úszás megtanítására, azok a járások viszont előnyt élveznek, ahol semmilyen lehetőség nincs az úszásoktatásra. Rétvári megjegyezte: később meghirdetik majd a program harmadik ütemét is.

Az államtitkár válasza téves információkon alapul – vélekedik Lengyel Róbert siófoki polgármester. "A Galérius fürdő valóban rendelkezik egy kisebb medencével, amelyben az úszás alapjai ugyan elsajátíthatóak, de sajnos komolyabb úszástanulásra, edzésre, esetleg versenysportra alkalmatlan. Az idei vizes világbajnokságon is kiderült, hogy van úszótehetsége a városnak a későbbi junior világbajnok Németh Nándor személyében, aki a város hoteljeiben kezdte pályafutását. Az is bebizonyosodott, hogy képességét kibontakoztatni már nem itt tudta, hiszen a városnak nincs uszodája."

- mondta.

"Úgy gondolom, hogy Siófok, amely nem véletlenül a viseli a Nyár Fővárosa címet, továbbá járási székhely, ennél többet érdemelne. Egy komolyabb uszoda birtokában a város huszonötezer lakosa mellett a környező települések lakóinak – gyermekeknek és felnőtteknek – lehetősége lenne akár hobbi-, akár komolyabb szinten elsajátítani a tudást egy olyan sportágban, amelynek fontos szerepe van az egészség megőrzésében, illetve amelyben kiemelkedő tehetségei vannak az országnak, bizonyítva számos versenyen, olimpiákon, EB-ken és VB-ken".

Siófokon egyébként most jobb híján egy sátortetős uszoda építésének előkészületei zajlanak, ami Tao-pénzekből valósulhatna meg, önkormányzati önrész hozzáadásával. 

Meg ott van ugye a Balaton...

 

Forrás: www.alfahir.hu

Aktuális SiófoktanuszodaúszásSiófoki Szakképzési Centrum