2024.04.23, Kedd

Őssejttel kezelték Nérót, a vadászkutyát Kaposváron

www.sonline.hu

2017.10.09. 14:03

Kelet-Közép-Európában először Kaposváron végeztek zsírátültetéses őssejtkezelést állaton.

Hirdetés

A 11 éves vadászkutyán, Nérón egyszer csak azt vette észre gazdája, hogy furcsa lett a járása, sántított. – Sajnos annyira rosszabbodott az állapota, hogy nem kívánt mozogni, fájdalomcsillapítókon élt – mesélte a család kedvencének betegségéről Ferenc Tamás. Néró az első kutya, akin zsírátültetéses őssejtkezelést végeznek el Kelet-Közép-Európában.


Az operációt végző orvosok a kutya ágyékából nyernek zsírszövetet, majd egy speciális eljárás során visszafecskendezik azt a kezelni kívánt területre. A zsírszövetnek őssejtkinyerésre alkalmas hatását már régóta ismerték, ez a kezelés azonban több ennél. – Ez az új műtéti eljárás egy olyan lehetőséget adott, hogy sokkal nagyobb mennyiségben és tisztábban lehet olyan sejtekhez jutni, ami regenerációra alkalmas – magyarázta az új eljárás lényegét a kezelést végző állatorvos, Gippert Róbert.

– Ráadásul tartalmaz olyan egyéb faktorokat is, amik ahhoz szükségesek, hogy az információ át is jusson egyik sejtről a másikra. A zsírszövetbe zárt teljes gyógyító környezetet is befecskendezik.

 

 

A szakember egy éven át tanulta az eljárást főleg Olaszországban, amelyet a humán gyógyászatban és már a nyugat-európai országokban is sikeresen használnak. Míg a hagyományos őssejtterápiában több hetes őssejttenyésztésre van szükség, sokféle gépre és időre, addig ebben az esetben szinte egy óra alatt elvégezhető a kezelés. Ráadásul a hagyományos módszereknél sokkal olcsóbban.

– Azonnal ki tudjuk nyerni és azonnal fel is tudjuk használni az őssejtet – mondta a kezelés szakértője, Offer Zeira külföldi professzor. – Ebben az esetben nemcsak őssejteket használunk, hanem nagyjából hetven féle regenerációt segítő molekulát is ki tudunk nyerni ezzel a módszerrel.

Az olasz állatorvos hazájában már több száz állaton végezte el ezt a terápiát nagy sikerrel. Leghatásosabban az ortopédiai, illetve autoimmun betegségeknél, valamint a vizelettartási problémáknál alkalmazható. Ezen kívül a plasztikai sebészet is alkalmazza, például bizonyos kutyafajták szem alatti bőrredőinek gyulladása esetén. A terápia akár másfél évig is érezteti hatását.

 

Forrás: www.sonline.hu

AktuálisKaposvárkutyaőssejtműtétállatorvos