2024.03.29, Péntek

Sok áldozatot szedett idén a Balaton

magyaridok.hu

2017.10.16. 23:13

Közel háromszázszor mentettek ki embereket hazánk legnagyobb tavából.

Hirdetés

Tavaly tizenegy, idén már csaknem kétszer annyi, 21 halottja volt a Balatonnak, ami elsődlegesen az emberi felelőtlenségnek tulajdonítható – hangzott el a hét végén egy siófoki tanácskozáson, ahol arról is szó esett: a legtöbb tragédiát – jóllehet jelentős összeg jutott a fürdőzők biztonságának szavatolására – képtelenség lett volna rendőri eszközökkel megelőzni.

– A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a nyári szezon biztosítására 120 millió forintot fordított, ebből százmilliót a balatoni vízirendészeti flotta járőr- és mentőhajói berendezésének korszerűsítésére használtak fel – tájékoztatott Piros Attila dandártábornok, Somogy megye rendőrfőkapitánya.

A balatoni vízi mentők arra figyelmeztetnek: a fürdőzési szezont követő horgászidény is számos veszélyt jelent. Mivel ősszel korábban sötétedik, és a tóra gyakran egyik óráról a másikra leereszkedik az átláthatatlan köd, horgászladikkal nem tanácsos több száz méterre eltávolodni a parttól – emelték ki. Ajánlatos mentőmellény viselése, és felkészülve az esetleges segítségkérésre, fontos, hogy feltöltött és vízálló tokban tartott mobiltelefonnal induljon mindenki horgászni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László ezredes a nyár végén számolt be arról, hogy idén példátlanul felelőtlenek voltak a balatoni fürdőzők: közel háromszázszor mentettek ki embereket Magyarország legnagyobb tavából. Sokan figyelmen kívül hagyták a viharjelzést, a vízibiciklit közlekedési eszköznek tekintették, gyakran előfordult, hogy arról vagy csónakból, vitorlás hajóból felhevült testtel a vízbe ugrottak, és hogy gumimatracukkal gyakran a mély vizet jelző bójákon túlra merészkedtek.

Az ezredes a legveszélyesebb esetek között említette, amikor Fonyódnál egy parttól ötszáz méterre gumimatracon sodródó gyerek partra segítéséhez riasztották a vízi rendőröket, valamint azt, amikor Siófok-Sóstónál két gumimatracos férfit sodort volna mély vízbe a szél, ha nem kapnak vízi rendőri segítséget.

A nyári szezon zárása kapcsán a balatoni vízirendészet vezetője úgy fogalmazott: idén óriási volt a Balaton „humánterhelése”, hétvégeken kiváltképp szembetűnő volt a tóban tartózkodó fürdőzők száma.

 

 

AktuálisBalatonviharjelzésnyári szezonáldozatok fürdőzési szezonbaleset