2024.04.19, Péntek

A hónap vállalata lett a kaposvári szoftverfejlesztő cég

www.sonline.hu

2017.11.15. 14:23

Októberben a hónap kis- és közepes vállalata (kkv) lett a Precognox Informatikai Kft. A kaposvári szoftverfejlesztő cég már az amerikai piacra is dolgozik. Jóföldi Endre ügyvezető szerint folyamatos tanulást kíván a szakma.

Hirdetés

Csupán 320 informatikával foglalkozó szakember van Somogy megyében – tudtuk meg Jóföldi Endrétől. Ugyanakkor a megye informatikusainak megközelítőleg tíz százaléka a Precognox-nál dolgozik. A cég ügyvezetője úgy véli: önmagában a felsőfokú végzettség már nem elég a szakmában.

– Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a hónap kkv-ja díjjal elismert cégnél dolgoznak, főleg Somogyban.

Nagy elismerés ez a munkánk szempontjából. Sajnos ma igen nehéz informatikai szakembert találni, Somogy megyében pedig még inkább az. Ezért is nagy öröm számunkra, hogy éppen itt sikerült elérnünk ezt az eredményt.

– Ugyanakkor sokan mégis azt gondolják, hogy egy informatikai cégnek Amerikában, de legalább a magyar fővárosban kell lennie ahhoz, hogy kiemelkedő sikereket érhessen el. Ehhez képest a Precognox Kaposváron dolgozik többek között az amerikai piacra.

Ez célunk volt. Egy rövidebb amerikai tanulmányút is segített ebben, melynek során egy olyan partnercégre leltünk, aki hozzánk hasonló munkát végez. Így az általuk fejlesztett szoftvertermékeket be tudjuk építeni a mi szoftveres megoldásainkba. Emellett szoftverfejlesztést is végzünk az amerikai piacra. Persze a legtöbb munka Budapesthez köt minket, ahol szintén van egy kisebb irodánk. A cég másik alapítója és technikai igazgatója, Kása Károly is ott dolgozik.

– Így Budapest és Kaposvár között ingázik?

Hetente egy-két napot Budapesten töltök, ebbe igyekszem belesűríteni a találkozókat. Némi plusz erőfeszítéssel jár, s bele kell fektetni az energiát. De már nem feltétlenül szükséges személyesen találkozni, az amerikai kollégákkal is az interneten tartjuk a kapcsolatot.

– Ezek szerint elvárják az angoltudást.

Sokszor kiderül, hogy a hozzánk jelentkezők nem tudnak jól angolul. Pedig, aki nem tanulja meg, szűk világba zárja magát, mert itt minden angolul van. Folyamatos tanulásra van szükség e téren is. Én magam például sohasem vagyok elégedett az angolommal.

– A nyelvismereten túl, hogyan látja a hazai szakemberek felkészültségét az amerikai versenytársakhoz képest?

Szakmailag nagyon jó céghez kerültünk közel. Nálunk attól függ a hozzáadott érték, hogy milyen piacot érünk el és kiknek dolgozunk. Persze, egy amerikai munkáért mi is többet kérhetünk el, így szeretnénk előrehaladni a piacon. De azt is látni kell, hogy ott nem elsősorban az amerikaikkal versenyzünk, hanem a szlovákokkal, románokkal, oroszokkal, akik szintén jó szakmai színvonalon dolgoznak.

– Eszerint szakmailag is folyamatos tanulásra van szükség.

Mindenképpen. Egy kezdő szakember két év után kezd el igazi értéket létrehozni. A folyamatos tanulás azért is fontos, hogy mindenki egyre komolyabb feladatokra legyen képes a saját területén. Nincsenek világuralmi terveink, de a lehetőségekhez képest növekedni szeretnénk a jövőben.

– Minden munka új kihívást jelent, vagy az egymáshoz hasonló projektből van több?

Készítettünk már fordítók munkáját segítő szoftvert, de vállalat belső működését segítő ügyviteli szoftvert is. Projektalapú cég vagyunk, bár nekünk is célunk, hogy több saját szoftverterméket juttassunk a piacra. A szoftverfejlesztésnek ez a legérdekesebb része, hiszen ez egy szellemi alkotás.

– Ön még részt vesz ezekben a feladatokban vagy már csak a cégirányításra koncentrál?

Ma már inkább csak az ügyfelekkel foglalkozom, s az eladást igazgatom.

– Nem gondolja, hogy taníthatná is a szakmát?

Többször is felvetődött már bennem, de inkább a vezetéssel kapcsolatban tanítanék. A vállalkozói létbe bele kell tanulni. Ebben nekem is folyamatosan tanulnom kell, s igyekszem is képezni magam. Hiszen a létszám növekedésével együtt növekszik a komplexitás, és felvetődik az is, hogy hogyan tudunk hatékony csapatot alakítani, melyben mindenki tudja a feladatát. Sokat olvasok a területen, ezt szoktam ajánlani másoknak is.

– Hol tart a cég ahhoz képest, amit annak idején célként kitűztek maguk elé?

Messzebb jutottunk, mint gondoltuk. Sok embernek hálás vagyok ezért, sokan segítettek minket. De időt és energiát is belefektettünk. Voltunk négy fős cég is, ma pedig több mint harmincan vagyunk. Ezért érdemes csinálni.

– Az időt említi. A filmes produkciók mindig úgy mutatják be az informatikusokat, hogy még éjjel is dolgoznak, s nincs idejük a családra.

Nálunk van egy viszonylagos szabadság. Fontos, hogy legyen mindenkinek normális magánélete, amit nem feltétlenül a kollégáival kell megélnie. Ezt nem is lehet kiégés nélkül csinálni. Folyton gondolkozni kell, s elég is ebből napi nyolc óra.

 

Jóföldi Endre Kaposváron született 1975-ben. A Kandó Kálmán Főiskolán végzett 1996-ban mérnök informatikusként. Ezután Kaposvárra tért vissza feleségével. Nyolc évig dolgozott távmunkában egy amerikai cégnek. Ezt követően alapították meg a kaposvári vállalkozást Kása Károllyal. A cég az év kaposvári informatika tanára díjnak a kezdeményezője, mellyel a tehetséggondozást és a szakmai utánpótlásnevelést támogatják. Egyre több vállalkozás áll az ügy mellé Kaposváron. Október végén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át a hónap kkv-ja címet a kaposvári cégnek.

AktuálisSomogy megyeKaposvárszoftverfejlesztő cégPrecognox