2024.03.29, Péntek

Balatonszárszó nem adja fel, pályázik a városi címre

sonline.hu

2017.11.23. 21:52

Balatonszárszó egyike azon községeknek, amely hiába áhítozik évek óta a városi rangra mostanáig nem sikerült elérniük. Az idei lehet az első olyan, választásokat megelőző év, amikor egy város aspiráns település sem kapja meg a rangot.

Hirdetés

Több balatoni település is várossá válna, csakhogy ezt a törvény nem engedi. 2015 tavaszán ugyanis a kormány szigorított a követelményeken: csak tízezer főnél nagyobb lélekszámmal rendelkező települések pályázhatnak a címre. Ezentúl még más kitételnek is meg kell felelni, ezeknek a jelenlegi községek közül egyedül a Pest megyei Solymár felelne, meg, ám az éppen nem akar város lenni.

Nem úgy Balatonszárszó, amely már évek óta azon van, hogy a somogyi városok sorát gazdagíthassa. 

Évekig dolgoztunk a pályázati anyagunkon és beadtuk, vártunk hosszasan és a sajtóból értesültünk, hogy új feltételek vannak

– mondta Dorogi Sándor, balatonszárszói polgármester. 

Mi nem adtuk fel azóta sem és abban bízunk, hogy Szárszó rendelkezik egy olyan központi szereppel, amely indokolja a várossá avatását.

Balatonszárszó ugyanis megkerülhetetlen négy környékbeli település számára is: Kötcse, Nagycsepely, Szólád és Teleki számára. Dorogi Sándor elmondta: a település pezsgő kulturális élettel rendelkezik, köszönhetően a Csukás Színháznak, s aktívan ápolják József Attila emlékét is, nem beszélve a vallási kultúráról.

 

Készítettünk egy hosszútávú fejlesztési tervet húsz évre, amely alapján tudunk építkezni

– hangsúlyozta Balatonszárszó polgármestere.

A fejlesztési koncepcióban szerepel a munkahelyteremtés, a fiatalok lakáshoz jutásának segítése, lakópark kialakítása, minden ami az emberek mindennapjaihoz szükségesek. Ezek nemcsak szólamok, hanem a valóság is, hiszen azóta is azon munkálkodunk, hogyan tudjuk megszerezni a területet a gazdasági centrumhoz, a lakóparkhoz, egy hidat szeretnénk a vasút felett, amely összeköti a települést az üdülőterülettel. Számos olyan dolog van ebben, amelyek nekünk fontosak.

A községek, nagyközségek közül kevés rendelkezik ilyen komplex tervvel, amelyet egyébként az önkormányzat pályázati formában be is fog nyújtani tavasszal.

Balatonszárszó polgármestere, Dorogi Sándor elmondta:

abban bízik, ha a kormány látja, hogy nemcsak le akarják cserélni a községtáblát, hanem tényleges előremutató tervekkel rendelkezik Balatonszárszó, akkor komolyabb városok számára folyósítható fejlesztési támogatásokhoz juthatnak a jövőbe.

AktuálisfejlesztésBalatonszárszó város