2024.04.25, Csütörtök
Fejlesztések a gyermekekért Zamárdiban
Zamárdi Város hivatalos Facebook oldala

Fejlesztések a gyermekekért Zamárdiban

hirbalaton.hu

2017.11.17. 12:49

Kifejezetten az óvodás- és iskoláskorú gyermekek érdekében végeztek különféle fejlesztéseket Zamárdiban. A sport és szabadidő hasznos eltöltése, és az egészséges étkezés érdekében a kisebbek multifunkcionális pályát kaptak, a nagyobbak pedig kültéri játszóteret és konyhakertet.

Hirdetés

Ma már az óvodában töltött évek alatt is előtérbe kerül a sportolás szerepe, nemcsak az iskolában. A gyermekek maguktól is sokat mozognak ebben a korban, mégis a különféle sportágakkal való ismerkedés lehetőségét egyre több helyen biztosítják.

A zamárdi gyermekeknek lehetősége nyílik óvodai keretek között a kézilabda és néptánc alapjainak elsajátítására, úszásoktatáson vehetnek részt, de járhatnak gyógytestnevelésre is a korai megelőzés és fejlesztés érdekében.

– A mindennapi testnevelés kötelező lett az óvodai nevelésben, amely a zamárdi óvodában nem okoz gondot: adott a lehetőség a tornateremben, az udvaron, és most már az új, műfüves pályán is. A napi és heti rendszerességű foglalkozások jól fejlesztik a csapatszellemet, a versenyszellemet és a mozgáskoordinációt is – nyilatkozta Barta Ilona óvodavezető a hirbalaton.hu-nak.

Az 5-6 éves korosztály az óvodai kereteken kívül még kipróbálhatja a futballozást, úszást, balettet. Később ezeket a sportágakat a helyi vagy a siófoki iskolákban, egyesületekben tudják folytatni, az ügyesebbek pedig a felnőtt csapatokba kerülhetnek.

Nemrégiben a Zamárdi Napközi Otthonos Óvoda udvarán egy multifunkcionális pályát avattak, amely mindenféle labdajáték űzésére, például a kézilabdázásra, kosárlabdázásra, futballozásra, röplabdázásra és teniszezésre alkalmas. A műfüves terület palánkkal körülvett és hálóval borított, így a labdáért nem kell messzire szaladniuk a kicsiknek. A pályához sportági felszerelések is jártak, mindezt kiegészítve mozgáskoordinációt fejlesztő egyéb játékokkal.

A beruházás 12 millió forintba került, amelyből 8 millió forintot az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány állt, 4 millió forintot pedig az önkormányzat finanszírozott.

Az általános iskolások az ősz folyamán egy kültéri játszótérrel, valamint egy iskolai konyhakerttel gazdagodtak. Zamárdi Város Önkormányzata saját – 22 millió forintos – forrásból valósította meg a többfunkciós, mozgást és tanulást is szolgáló létesítményt. A park eszközei főként az órák közötti szünetek hasznos eltöltésére szolgálnak, de a tornatermi testnevelési órákat is ki lehet váltani általuk, illetve iskolai időn kívül is birtokba vehetőek. Az alsósok és a felsősök egyaránt biztonsággal használhatják az elemeket.

 

 

A gyakori mozgás mellett az egészséges étkezés is fontos a fejlődő szervezet számára. Ennek tudatában hozták létre a játszóudvar mellett az iskolai konyhakertet, ahol magyar bogyós növényeket és őshonos magyar gyümölcsfákat telepítettek, valamint zöldségágyásokat alakítottak ki.

Több cél vezérelte a város és az iskola vezetését a kert létrehozásában, tudtuk meg Csákovics Gyula polgármestertől:

–  Szeretnénk, ha a diákok – pedagógus segítségével – maguk ápolnák a növényeket, ezáltal jobban megismerhetik azokat a terményeket, amelyek a mindennapokban a családi asztalra kerülnek. A növények gondozásával kedvet kaphatnak otthoni veteményes kialakítására, vagy a meglévő gondozására, besegítve a szülőknek a kerti munkába.

Ha a tanulók jó gazdái lesznek a kertnek, akkor az iskolai menzára is innen kerülhet a jövőben friss zöldség és gyümölcs.

Aktuálisfejlesztésgyermekek Zamárdi