2024.03.28, Csütörtök

Javában zajlik a karácsonyi hal lehalászása Somogyban

kapos.hu

2017.11.24. 15:22

A tógazdaságokból főként pontyot, süllőt, csukát és harcsát szállítanak ilyenkor a boltokba.

Hirdetés

Több tízméteres hálóval gyűjtötték össze a halakat a petesmalmi tóban. A kifogott mennyiség csaknem fele Olaszországba, Lengyelországba és Romániába kerül. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy itthon is egyre több halat fogyasztanak az emberek, főként pontyot.

A karácsonyra forgalomba kerülő halak kétharmada ponty, ezen kívül harcsát, süllőt, keszeget hozunk forgalomba és 10-15 tonna halat halászunk le naponta, hogy karácsonykor gördülékeny legyen a fogyasztók kiszolgálása

- tette hozzá Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója.

Az előrejelzések szerint idén nem emelkedik a hal ára, átlagosan 1000-1500 forintért adnak pontyszeleteket az üzletekben. A nagy roham egy héttel az ünnepek előtt várható.

Az évek folymamán mindig karácsony előtt 1,5-2 héttel kezdődött meg a roham. Idén is így lesz, sokan az utolsó pillanatra hagyják a hal frissesége miatt 

- mondta Kovács Csaba, a Kaposvári Halbolt tulajdonosa.

A magyar halfogyasztás évről évre emelkedik. Ma már fejenként átlagosan 6 kilót eszünk meg évente, de még mindig van lemaradás az európai átlaghoz képest, ami éppen négyszer ennyi, vagyis 24 kilogramm.

Aktuálishalászat karácsonyi hal