2024.03.29, Péntek

Kincset rejt a somogyi erdő – tízezreket ér egyetlen kilója is

sonline.hu

2017.11.28. 07:00

A szarvasgomba felhasználási módjairól és gasztronómiai lehetőségeiről tanácskoztak hétfőn Bonnyán. A szakértőktől azt is megtudtuk, milyen feltételek mellett gyűjthető és árusítható az értékes gomba.

Hirdetés

A szakmai találkozót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete és a Pannon Gasztronómiai Akadémia szervezte a Somogy Kertje Üdülőfalu és Étteremben.

– Azt nem tudni pontosan, milyen mennyiségű szarvasgombát rejtenek a somogyi erdők – mondta Vrancsik Tibor somogyegresi gombaszakellenőr, a bonnyai találkozó egyik előadója. A szakembertől megtudhattuk, hét szarvasgombafaj gyűjthető hazánkban. – Találtam téli és nyári szarvasgombát is a megyében, de a somogyi élőhelyi feltételek megfelelnek például a kátrányszagú szarvasgombának és a nagy spórás szarvasgombának is – tette hozzá, bár utóbbiakból még nem lelt ő maga sem. – Ugyanakkor hazánk legértékesebb gombafajának, az isztriai szarvasgombának ugyancsak kedveznek a körülmények Somogy megye déli területein.

Jóllehet az értékesebb találatok sokszor titokban maradnak, Vrancsik Tibor szerint a szarvasgomba ára a nemzetközi tendenciáktól és a minőségi osztályozástól függően változik. De mint elhangzott, például az isztriai szarvasgomba kilójáért akár háromezer eurót is megadhatnak. Ám, a szakember úgy véli: már azok számára is elérhető egy-egy szarvasgombás étel, akinek kevésbé vastag a pénztárcája. – Egy felnőtt ember étkezéséhez körülbelül kettő-négy gramm szarvasgombára van szükség egy ételhez – tette hozzá. – Jelenleg igen magas az ár, de egy nyári szarvasgomba kilóját kiskereskedelmi forgalomban már be lehet szerezni 50-60 ezer forintért. Ebből visszaszámolható, hogy két gramm mennyibe kerül.

 

 

Nem elterjedt az éttermekben a szarvasgomba Vrancsik Tibor szerint, ezért is dolgoznak azon, hogy a hogy a hazai gasztronómiában is nagyobb szerepet kapjon. A bonnyai alkalom célja is az volt, hogy megismerjék az éttermek, hogy hazai forrásból, milyen időszakban, milyen szarvasgomba fajok szerezhetők be. Hisz a jog meghatározza, hogy egy-egy gombafaj mettől meddig gyűjthető és meddig árusítható. Hiába akar valaki január 15-én nyári szarvasgombát vásárolni, hivatalosan ezt nem teheti meg, hiszen a fajta december 31-ig gyűjthető és január 7-ig forgalmazható.

Ám akad azért étterem a megyében, ahol rendszeresen használnak szarvasgombát. – Leveshez, tésztához, húshoz is többször használom – mondta Kiss Sándor, a balatonszéplaki Rozmaring Kiskert Vendéglő tulajdonos séfje. Szeretik a vendégek ezeket az fogásokat, bár sokan túlgondolják, s azt hiszik, hogy elérhetetlen számukra egy-egy ilyen étel. Megtudtuk, egy szarvasgomba krémleves például már ezer forint körüli áron elérhető az étteremben. Fűszerként használják az ételekben a ritka gombát, s főként nyári, téli és fekete szarvasgombákkal dolgozik az olaszos étterem vezetője.

Vrancsik Tibor elmondta: a gomba gyűjtéséhez szükség van szarvasgombász vizsgára, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiállított érvényes gyűjtési naplóra, az erdőgazdálkodótól kapott gyűjtési engedélyre az adott erdőterületre, s egy vizsgával rendelkező kutyára. Vrancsik Tiborral együtt Somogy megyében hat személynek van erre jogosultsága. Hozzátette: korábban több helyütt disznóval keresték a szarvasgombát, de ma már Európa-szerte tiltják ezt. A disznó meg akarja enni a termést, így igen balesetveszélyes lehet a tevékenység. A szarvasgomba keresése közben pedig összetúrja az erdő altalaját, melyben a gombafonalak is vannak. Ezzel tönkreteszi a gomba élőhelyét.

Nyolcanvanegy dekás ritka kincs

Vieger Ferenc székesfehérvári szarvasgombász tacskója már nem egyszer szimatolt sikerrel. A bonnyai esemény másik előadója kérdésünkre elmondta: legnagyobb találata egy 81 dekagrammos nyári szarvasgomba volt. – Jól ismerjük egymás gondolatát – utalt maga és hű kutyája kapcsolatára. – A játékos ebet viszonylag könnyű betanítani. Az igazi feladatot az jelenti, hogy akkor is a gombára tudjon koncentrálni, amikor számos inger éri a terepen. Ez már hosszabb idő. Azonban csak az a négylábú kereshet szarvasgombát, amelyik levizsgázik engedelmességből. A hivatalos vizsgán egy eldugott gombát is meg kell találni egy 50 négyzetméteres területen.

Gombos Sándor, a NAK megyei elnöke szerint jó keresleti piaca lesz a szarvasgombának a jövőben. Az erdészeti pályázatok keretein belül lehet telepíteni szarvasgombával oltott csemetéket. A gomba jobban felvehetővé tesz egyes tápanyagokat a növény számára, a növény pedig táplálja a gombát.

AktuálisNAKsomogyi erdőkszarvasgombagombász gasztronómia erdő erdész