2024.03.29, Péntek

Letették a 67-es gyorsforgalmi út alapkövét Somogybabodban

MTI

2017.11.22. 20:58

Letették a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út alapkövét Somogybabodban szerdán.

Hirdetés

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az elmúlt időszakban kezdődött egyik legnagyobb beruházásnak nevezte a 130 milliárd forintból 2021-re megvalósuló fejlesztést a térségben.
 

A kormány számára nagyon fontos, hogy a magyarországi nagyvárosok korszerű úthálózati kapcsolattal legyenek elérhetők, mert ez feltétele a versenyképességnek, az ipari beruházásoknak, a munkahelyteremtésnek - mutatott rá. Hozzátette, a gyorsforgalmi utak és egyáltalán a jó utak növelik a közlekedés biztonságát, lehetővé teszik az úticél könnyebb elérését, hozzájárulnak az életminőség javításához is.

Az államtitkár megismételte, hogy 2500 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar kormány közlekedésfejlesztési céljainak megvalósítására. E forrás 80 százalékára már szerződést kötöttek, az építkezések 2022-re fejeződnek be.

A program kezdetén, 2015-ben 1500 kilométernyi gyorsforgalmi útja volt Magyarországnak, amely a fejlesztési ciklus végére 900 kilométerrel bővül - közölte.  

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangoztatta, hogy a kétszer kétsávos gyorsforgalmi út "felér egy lottó ötössel", új időszámítás kezdődik a város és környékének életében.

Erősödni fog a helyi gazdaság és közelebb jutnak ahhoz a célhoz, hogy mindenki dolgozhasson, aki akar, egyre több befektető érkezzen a megyébe, a termékek és szolgáltatások árai kedvezőbbek legyenek az itt élők számára - fogalmazott.

Megjegyezte, hogy már az útépítés hírére jelentősen nőtt a befektetői érdeklődés a somogyi megyeszékhely iránt, ez optimizmusra ad okot.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a környéken élők számára a gyorsforgalmi út nem infrastrukturális, inkább társadalmi, kulturális kérdés, a polgári berendezkedés kérdése, hiszen lehetőséget ad a helyben boldogulásra, az emberek jövedelmének, ingatlanjaik értékének emelkedésére.

Witzmann Mihály, Siófok és térsége fideszes országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a 67-es út gyorsforgalmi úttá fejlesztését nagyon sokan megígérték már, de Magyarországnak most van olyan kormánya, amely azt nemcsak megígéri, hanem meg is csinálja.

Móring József Attila kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, Somogy fejlesztési biztosa annyit jegyzett meg, hogy "Somogyország jó úton jár" és ennek a beruházásnak köszönhetően is "egyre jobb utakon fog járni", Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke pedig reményét fejezte ki: két év múlva személyesen lehet jelen az út első szakaszának átadásakor.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósuló projekt első üteme, a Látrányt és Kaposfüredet elkerülő utak közötti 33,2 kilométer hosszú szakasz a tervek szerint 2019 harmadik negyedévére, a 3,3 kilométer hosszú kaposfüredi és a 9,9 kilométeres látrányi elkerülő gyorsúti fejlesztése 2021-re valósul meg.

A teljes hosszában 46 kilométeres gyorsforgalmi úton Kaposvárról személyautóval fél óra alatt elérhető lesz az M7-es autópálya.

AktuálisKaposvárM7-es autópályaberuházásSomogybabod67-es gyorsforgalmi útközlekedés