2024.04.19, Péntek

Villámgyors töltőket kapnak a kaposvári elektromos autók

www.sonline.hu

2017.11.07. 18:58

Új villámtöltők segítik az elektromos járművek terjedését: a megyei jogú városok számára egy-egy töltő berendezést ajánlott fel az MVM Partner Zrt.

Hirdetés

A cég stratégiai okokra hivatkozva egyelőre nem kívánt részletes tájékoztatást nyújtani az új töltőállomások konkrét telepítési helyszínéről.

 

– Szerintem két, három éven belül nálunk is látványosan elterjednek a környezetbarát elektromos autók – mondta Lengyel István, a kaposvári Kia Szerviz tulajdonosa. – Bár ezek a gépkocsik egyelőre jóval drágábbak a hagyományos meghajtású járműveknél, de meggyőződésem, hogy a technikai fejlődés rohamosan mérsékli az árakat. S igazán ez hoz majd áttörést. Magyarországon körülbelül 3300 zöld rendszámos autó van forgalomban, melynek csaknem fele tisztán elektromos meghajtású, a másik része plug-in-hibrid gépjármű.

 

Az idén novemberig öt hibrid, plug-in-hibrid és tisztán elektromos járművet adtak el a balatonboglári, a siófoki és dunaújvárosi Peugeot-Ford Márkakereskedésben. Máté Márton cégvezető-tulajdonos szerint jó úton haladunk az elektromobilitás felé, bár a sebesség kétségkívül gyorsabb is lehetne. Alapvetően két okra vezethető vissza a mostani helyzet: a járművek magas vételárán kívül jóval több villámtöltő berendezés is elősegíthetné a fejlődést.

 

– Az elektromos autózás gazdasági előnyeit rengetegen ismerik, s legalább ennyire fontos a környezetvédelem érdekében tett erőfeszítés – hangsúlyozta Máté Márton. – Ha bármit is tehetünk a levegőért, a természetért, akkor egy pillanatig sem szabad habozni, s minden szóba jöhető megoldást véghez kell vinni. Szerintem jövőbemutató kezdeményezés, hogy az állami támogatáson kívül a márkakereskedések is segítik anyagilag az elektromos autó vásárlást, így akár csaknem hárommillió forint engedményhez juthatnak a gépkocsivásárlók.

 

– A kormányzat részéről az alternatív meghajtású gépjárművekről készült a korábbi évben egy tanulmány – tájékoztatta lapunkat az MVM Partner Zrt. – Ez alapján 2020-ra országosan a pesszimista forgatókönyv alapján 12 ezer, a reális szerint 21 ezer elektromos gépjármű közlekedik majd Magyarország útjain.

 

Az MVM-csoport stratégiai célként fogalmazta meg, hogy hazánk átjárhatósága biztosítottá váljon elektromos járművel. Ennek jegyében a jövőben országszerte számos új töltőberendezés telepítése várható, amelyek pontos ütemezéséről és a várható helyszínekről jelenleg még nem tudnak bővebb felvilágosítást nyújtani.

Kérdésünkre azt is közölték: az MVM Csoport leányvállalata, az MVM Partner Zrt. által forgalmazott és telepített töltőtípusok a mindennapi köztéri vagy otthoni valamint a hosszabb utazások során szükséges töltésre is megoldást kínálnak. A cégnek immár közel 50 töltőállomás üzemel, ezek döntő többsége úgynevezett AC gyorsított töltő, de közelmúltban két DC villámtöltőt is telepítettek. Egyiket Budapesten, a másikat Székesfehérváron.

Somogyban is újabb fejlesztések várhatóak, úgy tudjuk, a kaposvári Spirit Autónál létesül az első dél-dunántúli Volkswagen-Audi elektromos autó szerelőműhely.

 

Új töltőállomás Kaposváron

– Az MVM Partner Zrt. a megyei jogú városok számára felajánlotta egy-egy töltő berendezés biztosítását – közölte a cég kommunikációs osztálya. – Ezzel kapcsolatosan a városok és az MVM Partner közösen vizsgálják meg a további együttműködési lehetőségeket a városok igényeinek megfelelően. Az MVM Partner Zrt. célja, hogy Magyarország elektromos járművel átjárható legyen. Ennek keretében jelenleg és a közeljövőben is folyamatosan kihelyeznek új töltőállomásokat. Ezek jövőben számáról és a konkrét telepítési helyszínéről stratégiai okok miatt nem kívánnak részletes tájékoztatást nyújtani.

AktuálisKaposvár elektromos autóMVM Partner Zrt.villámtöltő