2024.04.20, Szombat

Balaton-felvidék: 3 milliárd forintos projekt vár aláírásra

hirbalaton.hu

2017.12.08. 16:50

A Balaton-felvidéki kultúrtáj, mint világörökségi várományos helyszín 3 milliárd forintos költségvetésű projektet nyújtott be a GINOP forrásaira pályázva turisztikai fejlesztésekhez. A projektet jegyező tíz tagú konzorcium jó eséllyel számíthat arra, hogy a jövő héten pozitív döntés születik az ügyükben, és elnyerik az igényelt támogatást – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén.

Hirdetés

A BFT a siófoki ülésén már meg is bízta a munkaszervezetét egyhangú döntéssel a projekt keretében tervezett feladatok megvalósításával, a szükséges szakmai egyeztetésekkel.

 

A konzorcium tagjai és az általuk megvalósítandó 2 999 704 ezer forintos költségvetésű projekt részletei:

– Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (118 mFt) – Részvétel a projektek előkészítésében, azok megfelelő turizmus szakmai tartalmának kialakításában és megvalósításában (marketing tevékenység, kötelező tájékoztatási feladatok).

– Balatonfüred Város Önkormányzata (770 mFt): Esterházy Kastély felújítása – Nyaralástörténeti Látogatóközpont kialakítása.

– Hévíz Város Önkormányzata (100,2 mFt) – Festetics sétány turisztikai attrakcióvá fejlesztése.

– Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. (73,2 mFt) – Festetics Kastély turisztikai szolgáltatásfejlesztése.

– Szigliget Község Önkormányzata (470,2 mFt) – Szigligeti Vár komplex turisztikai fejlesztése.

– Badacsonytomaj Város Önkormányzata (419 mFt) – Kisfaludi út élmény sétánnyá alakítása.

– Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. (145,6 mFt) – Interaktív Borászati Kiállítás és Látogatóközpont kialakítása.

– Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (570 mFt) – Uradalmi Magtár komplex fejlesztése, ECHO domb tematikus történeti park kialakítása.
– Tihanyi Bencés Apátság (227,7 mFt) – Apátsági Múzeum megújítása, Napváró terasz kialakítása.

– Balatoni Integrációs Kft. (105 mFt) – Konzorciumi szintű projektmenedzsment, projekt szintű közbeszerzési szakértő, műszaki ellenőr és a kiállítások szakmai koordinációját végző kiállítási szakértő finanszírozása, a világörökség várományosi helyszín egységes bemutatását szolgáló infokommunikációs tartalmak elkészítése, eszközök beszerzése.

Az egyes fejlesztéseket valamennyi konzorciumi tag saját beruházásában valósítja meg és biztosítja annak üzemeltetését.
A világörökség várományosi helyszín további tudatos fejlesztése és a világörökségi cím elnyeréséhez szükséges felterjesztés ösztönzése érdekében terveztük a várományosi helyszín kezelési terv megalapozó dokumentáció elkészítést, azonban a pályázat feltételrendszere nem tette lehetővé ilyen dokumentáció finanszírozását. A dokumentáció elkészítését továbbra is fontosnak tartjuk, melynek érdekében tárgyalásokat folytattunk a Balaton Világörökségéért Alapítvánnyal.

A dokumentáció elkészítését az érintett szervezetekkel (Balaton Világörökségéért Alapítvány, Miniszterelnökség, Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.) közösen kívánja megvalósítani a BFT munkaszervezete – áll a tanács által tárgyalt, és elfogadott előterjesztésben.

AktuálisfejlesztésBalaton-felvidékBFT