2024.04.20, Szombat

Egyedülálló leletek a balatonszemesi pálos kolostornál

hirbalaton.hu, magyaridok.hu

2017.12.21. 19:00

A balatonszemesi egykori pálos kolostornál zajló feltárás több különlegességet is felszínre hozott, a szentély feltárása során hazánkban teljesen egyedülálló leletre bukkantak. A magyar nemzet történelmében és kultúrájában csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet betöltő pálos rend nemrég a Hungarikum Bizottság döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került.

Hirdetés

Négy évvel ezelőtt kezdtek kutatómunkába a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének munkatársai a balatonszemesi pálos kolostornál, ahol tavaly egy pálos szerzetest ábrázoló szoborfejet, idén pedig a szentély feltárása során újabb, egyedülálló leletre bukkantak. Ez a gótikus minuszkulákkal (kisbetűkkel) megfaragott alapkő és az alóla előkerült, az átépítést is datáló pénzek Európában is szenzációnak számítanak, ugyanis sem a magyar, sem az európai régészetben eddig ebben a korszakban nem találkoztak alapkőletétellel. Az alapkő négybetűs feliratot tartalmaz gótikus írással: „O.S.O.P.”, amelynek jelentését még kutatják a szakemberek.

Szintén erre, az egyetlen magyar alapítású szerzetes remeterendre irányítja a figyelmet az Ave Kiállítóház Pálosok nyomában címmel indított kamarakiállítás-sorozata. Az első tárlat a balatonszemesi ásatások eredményeibe avatja be a látogatót.

Idén összefogott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete, a Magyar Pálos Rend és a Nemzeti Múzeum, aminek eredményeként elindult egy hosszú távú, teljes feldolgozottságra törekvő országos pálos kutatási program. Ennek része része volt a Balatonsze­mesi és Göcseji Múzeum közös munkája, a pálos kolostorrom térinformatikai és lelőhely felderí­tése is.
Ezt követte nyár közepén a terület régészeti feltárása, amelynek eredményeit bemu­tató kamarakiállítás február 27-ig látható az Ave Kiállítóházban (Budapest, Hajós u. 21).

AktuálisfeltárásBalatonszemesleletekpálos kolostor