2024.04.25, Csütörtök

Jók a tapasztalatok a Somogy megyei kitelepült vendéglátó üzletekről

mti

2017.12.20. 15:54

A téli, szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések tapasztalatai alapján javult az élelmiszerforgalmazók szabálykövetése.

Hirdetés

A legtöbb probléma továbbra is a higiéniai feltételek biztosításával volt, ugyanakkor csökkent a nyomon követhetőségi hiányosságok aránya - ismertette a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert beszámolt arról is, hogy a termékek minőségét és összetételét érintő szabálytalanságot, a tavalyihoz hasonlóan, az ellenőrzések 2,2 százalékában találtak az ellenőrök.

 

December első két hetében több mint 2200 létesítményt kerestek fel az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek, legnagyobb arányban forgalmazó helyeket.     
Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy az élelmiszerlánc-ellenőrzések nem csak a vásárlók érdekeit szolgálják, de a tisztességes hazai termelők és a minőségi magyar termékek piaci pozíciójának védelmét is.
Elmondta: a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságot 2016-ban az ellenőrzések 1,4 százalékánál, az idén 1,6 százalékánál tártak fel az ellenőrök. 
A létesítményekkel kapcsolatos problémák miatt 10 alkalommal kellett felfüggeszteni vállalkozások tevékenységét. Az ellenőrök 23 esetben figyelmeztetést, 65 alkalommal pedig (összesen több mint 4,8 millió forint értékben) bírságot szabtak ki.

Az államtitkár kedvezőnek minősítette, hogy csökkent a forgalomból kivont tételek aránya. A több mint 8500 ellenőrzött termék 1,6 százalékánál merült fel kifogás, míg 2016-ban az arány 3,8 százalék volt. Csökkent a minőség megőrzési idő lejárta miatti, nőtt a jelölési hiba, valamint az ismeretlen eredet miatti kifogás. Az ellenőrzött termékek között mindössze 3 bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak.

 

Az ünnepi vásárokra kitelepült vendéglátó üzletekről kifejezetten kedvező tapasztalatokat szereztek a szakemberek Borsod, Fejér, Somogy és Vas megyékben. Eddig 45 kitelepült vendéglátó vállalkozást ellenőriztek, egy esetben volt szükség a tevékenység korlátozására, és három, a helyszínen rendezhető higiénés hiányosságot tártak fel - jegyezte meg az államtitkár.
A szezonális ellenőrzésben az élelmiszerbiztonsági és az adóhatósági szakemberek közös akciójában 16 raklap ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető, tartós, hűtést nem igénylő élelmiszert, köztük nagy mennyiségben különféle csokoládékat találtak egy raktárban. A szakemberek 20 tétel, csaknem 8 tonna élelmiszer kivonását rendelték el a forgalomból.
Emellett a szezonális ellenőrzés első időszakában országosan 618 szállítmányt, csaknem 580 ezer állat szállítási körülményeit, illetve 4 élőhal szállítmányt vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok - számolt be az államtitkár.

AktuálisSomogy megyeélelmiszerlánc-ellenőrzésélelmiszerforgalmazó