2024.04.19, Péntek

Láthatatlan innováció formálja világunkat

Emberi Erőforrások Minisztériuma

2017.12.13. 14:09

Bárhová is nézünk, minden arra emlékeztet bennünket, hogy az elmúlt néhány évtized páratlanul gyors technikai fejlődése mekkora mértékben járult hozzá az életminőségünk javításához, illetve soha nem látott mennyiségű információt hozott igazán elérhető közelségbe. Ugyanakkor ahogyan ezek a szembetűnő változások kihatottak életünk majd minden területére, számtalan, hasonlóan jelentős, ám kevésbé közismert innováció is átformálta a körülöttünk lévő világot.

Hirdetés

Azok a fejlesztések, amelyek a zöld energia, a processzorok sebessége vagy a még hatékonyabb alkatrészek megalkotása terén történtek, talán nem jutnak azonnal eszünkbe akkor, amikor a fontos áttörést jelentő eredményekre gondolunk, ám ezek a technológiák szintén ugrásszerű fejlődést produkáltak az elmúlt években.

A klímatechnikai megoldások kiváló példával szolgálnak az olyan háttértechnológiákra, amelyek úgy tesznek lehetővé éveken át tartó, biztonságos működést, hogy létezésük szinte nem is jut a felhasználók eszébe. Bár a klímatechnikai megoldások újdonságaira messze kevesebb érdeklődő fogékony, mint a látványosabb és népszerűbb technológiákra, az iparág mégis az innováció melegágyának számít.

Ebben az iparágban a mérnökök már a klímatechnikai megoldások olyan új generációjának megalkotásán dolgoznak, amelynek jelentős problémákra kell választ adnia. Ilyen kérdés az, hogy miként javítható az életminőség a fejlődő világban vagy hogyan lehet kidolgozni olyan környezetbarát technológiákat, amelyek a környezet veszélyeztetése nélkül teszik lehetővé mind több ember számára, hogy megtapasztalják a klímaberendezések használatának előnyeit.

Az LG Electronics elkötelezett e problémák megoldása iránt, így jelentős K+F-forrásokat fordít légkondicionáló üzletágára azért, hogy még inkább energiahatékony és még inkább felhasználóbarát épületgépészeti megoldásokat alkosson meg. Az LG Multi V 5 szívét jelentő új inverteres kompresszor immár a vállalat 5. generációs kompresszora, ami egyben illusztrálja azokat a jelentős lépéseket is, amelyeket a társaság tett meg, hogy minden szempontból javítsa a berendezések komponenseinek teljesítményét. A fordulatszám-szabályozott kompresszort páratlan hatásfok, megbízhatóság és tartósság jellemzi. Az előző modell 15-150 Hz-es üzemi tartományát tovább javították, így az új készülék már 10-165 Hz között működik. E szélesebb üzemi tartománynak köszönhetően javult a részterheléses üzem gazdaságossága, illetve a berendezés gyorsabban képes elérni a kívánt hőmérsékletet.

Az LG mindig is éppen olyan fontosságot tulajdonított ezeknek a nem szem előtt lévő alkatrészeknek, mint a szemmel látható technológiáknak. A vállalat amellett, hogy folyamatosan javítja a készülékek külső formatervét és használhatóságát, folyamatosan újabb és újabb technológiai áttöréseket ér el, amelyeket a felhasználók többsége talán észre sem vesz. Erre jó példa a Multi V 5 továbbfejlesztett csapágytechnológiája is: a repülőgépek hajtóműveiben is használatos PEEK (poliéter-éter-keton) bevonattal ellátott csapágyrendszer révén a készülék hosszú időn át képes akár olaj nélkül is üzemelni.

Az LG fejlett hűtőközeg-gőzbefecskendező megoldása kétfokozatú kompressziós technológiát alkalmaz, amely még különösen hideg környezetben is hatékony fűtésről gondoskodik. Ez HiPORTM olaj-visszavezetési technológiával együtt számottevően javítja a készülék integrált energia- és fűtési teljesítményét. Azon túl, hogy mindez alacsonyabb energiaszámlát és környezetkímélőbb működést eredményez, az LG gőzbefecskendező technológiája a teljes fűtési teljesítményt is megnöveli. Az ebből az innovatív technológia alkalmazásából fakadó számtalan előny is azt mutatja, hogy az egyes alkatrészek apró különbségei végül milyen, merőben eltérő eredményekhez vezethetnek.

A hatékonyság növelése érdekében kifejlesztett  HiPORTM olaj-visszavezetési megoldás egy olyan piacvezető technológia, amely drasztikusan csökkenti a kompresszor energiaveszteségét. A HiPORTM az olajat a magasnyomású kompresszorházba vezeti vissza, így jelentősen csökkenti a hagyományos kompresszortechnikánál jelentkező by-pass veszteséget. A HiPORTM technológiával ellátott egységek fűtési foka (COP) akár 33 százalékkal is magasabb lehet a hagyományos készülékekhez képest.

A Multi V 5 okos olajkezelő rendszere (Smart Oil Management) még inkább csökkenti a berendezés “olajfüggőségét”. A Smart Oil Management szenzorai ugyanis valós időben ellenőrzik a kompresszor olajszintjét, minimálisra mérsékelve ezzel a nemkívánatos olajvisszanyerési üzemmód idejét. Ezzel a megoldással nagyban csökken annak valószínűsége, hogy a rendszer épp akkor vált üzemmódot, amikor a Multi V 5 épp fűtési üzemmódban van. Ez a fejlett rendszer olyan olajszint-felügyeleti algoritmust tartalmaz, amely a szenzorokkal együtt segít csökkenteni az energiafogyasztást. Ez a kettős hatás egyszerre küszöböli ki az energiapazarlást és javítja a megbízhatóságot. A kompresszor olajszintjének valós idejű ellenőrzése mérsékli az energiaveszteséget és folyamatos beltéri fűtést biztosít. Az okos olajvisszanyerő rendszer (Smart Oil Return) révén a napi fűtési idő 12 százalékkal nőtt az olajszenzor nélküli modellekhez képest.

Az inverter kompresszor fejlesztésére fordított számottevő K+F-források is azt bizonyítják, hogy az LG nagy jelentőséget tulajdonít minden egyes külön komponens megtervezésének. Bár sok vevő sosem lesz tudatában annak, hogy mennyi munka megtervezni egy olyan készüléket és annak alkotóelemeit, mint például a Multi V 5, az LG hisz abban, hogy megéri folyamatosan a legjobbat nyújtani.

 

LG Electronics

Az LG Electronics, Inc. (KSE: 066570.KS) a szórakoztatóelektronikai, mobilkommunikációs és háztartási elektronikai termékek vezető szállítója és technológiai megújítója, amely világszerte 125 helyen 77 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A vállalat 2016-ban 47,9 milliárd dolláros (55,4 billió koreai wonos) éves forgalmat ért el globális szinten. Az LG négy üzleti területen tevékenykedik – szórakoztatóelektronika, mobilkommunikáció, háztartási elektronika és légkondicionáló megoldások, valamint a járműalkatrészek –, és a síkképernyős televíziók, mobiltelefonok, légkondicionálók, mosógépek és hűtőszekrények egyik vezető gyártója a világon. Az LG Electronics elnyerte az 2016-os ENERGY STAR® „Év Partnere” minősítést. További hírek és információk a www.LGnewsroom.com címen érhetők el.

Aktuálisinnovációtechnikafejlődés