2024.04.20, Szombat

Utolsó állomásához érkezett a 2018. évi startmunka programok tájékoztató Somogy megyei körútja

Fonyódi Járási Hivatal

2017.12.14. 15:59

A Fonyódi Járási Hivatal volt a Foglalkoztatási Főosztály megyei körútjának utolsó állomása a 2018. évi járási startmunka programok tájékoztató rendezvény sorozatában 2017. december 7-én Balatonbogláron a Varga Béla Városi Kulturális Központban.

Hirdetés

2017. évben a Belügyminisztérium mezőgazdasági és helyi értékteremtő, valamint szociális jellegű startmunka programok megvalósítása céljából részesítette közfoglalkoztatási támogatásban a helyi önkormányzatokat. Van olyan település, ahol 6. éve működtetik a programot, az eredmények vitathatatlanok. Összesen 32 program megvalósítása érdekében nyújtott támogatást ez év elején a Belügyminisztérium 375 álláshelyre, amelyre 502 fő kerülhetett be az álláskeresők közül, mondta el Göntérné dr. Gyirán Szilvia hivatalvezetői feladatok ellátásával megbízott járási hivatalvezető-helyettes a tájékoztatón megjelentekhez intézett köszöntőjében. A járásban lévő 21 település közül mindegyik település részt vehet a programban, de a 2017-es esztendőben 12 önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel, mellyel közel 545 millió forinttal segített a térség foglalkoztatáspolitikai feszültségeinek oldásában. Hangot adott örömének, mivel a délelőtt folyamán Öreglak Község  kiemelkedő startmunka programjának sikeres eredményeként, Start Plusz díjazás forrásából  megvalósuló melegedő, raktár épületének átadására került sor, ahol személyesen is meggyőződhetett a sikerekről. Elmondta, hogy az idei évben Lengyeltóti Város Önkormányzata kapott hasonló elismerést a Belügyminisztériumtól a sok éves eredményes munkájának köszönhetően.

Reményét fejezte ki, hogy a helyi önkormányzatok továbbra is élnek ezzel a foglalkoztatási lehetőséggel, melyhez felajánlotta munkatársai segítő közreműködését.

Simonné Hornyák Valéria a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője tájékoztatójában elmondta, hogy szigorodnak a közfoglalkoztatási programok tervezésének, indításának szabályai, melyek nagyobb adminisztrációs terhet rónak az önkormányzatokra és rendkívül nagy odafigyelést igényelnek a programtervek összeállításában. Az elsődleges munkaerőpiacon mutatkozó kereslet-kínálati viszonyok egyensúlyának megbomlása miatt prioritást képez az állami foglalkoztatási szerv munkája során a gazdasági igények kielégítése. A szakmával rendelkező álláskeresők, csak rendkívül indokolt esetben kerülhetnek ebbe a speciális foglalkoztatási formába, a 25 év alattiak pedig más foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatást vehetnek igénybe.

Fehérvári-Vass Eszter a Foglalkoztatási Főosztály Közfoglalkoztatási Osztályának vezetője részletesen ismertette a közfoglalkoztatási programok tervezési feltételeit és válaszolt a pályázók feltett kérdéseire hasznosítható tanácsokkal segítve őket a programtervek elkészítésében.

Dr. Mikola Éva Zsuzsanna a Fonyódi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője ígéretet tett arra, hogy szakmai munkájukkal, segítő közreműködésükkel továbbra is támogatják az önkormányzatok 2018 évi startmunka programtervezéssel kapcsolatos munkáját.

AktuálisSomogy megyestartmunkaközfoglalkoztatási támogatás