2024.03.29, Péntek

Aratják a nádat a Balatonnál

sonline.hu

2018.01.08. 17:30

Aratják a nádat a Kis-Balatonnál. Február végéig több száz hektáron vágják a növényt. A nád aratását nem csak gazdasági haszna miatt végzik, természetvédelmi szempontból is fontos, hogy időről-időre megújuljon a növényzet.

Hirdetés

Szinte másodpercek alatt teszik fel a kévéket a hat gumikerekes járműre Vörs közelében. Miután levágják a nádat a platóra kerül, amelyet aztán leborítanak egy depórészre. A kévéket kúpokba rakják, majd osztályozzák azokat. A nádaratás a napokban kezdődött meg a Kis-Balatonnál. Több évszázada vágják a növényt, régen minden munkafolyamatot kézzel végeztek, a kévéket pedig nagy szánokra rakták, amelyekkel szállították el a nádat.

Akár négyezer kévényi nádat is levágnak. Hüse Gergő a családi vállalkozást vette át tavaly, évtizedek óta foglalkoznak nádaratással. Azt mondja: idén jó minőségűnek tűnik a nád, nem annyira leveles, szép egészséges. – Reziben nádtetőt, nádszövetet és nádpadlót készítünk belőle. A hazai piac mellett szállítunk Franciaországba és Hollandiába is – tette hozzá Hüse Gergő.

 

 

A szakemberek szerint nemcsak gazdasági, hanem természetvédelmi szempontból is fontos a nád vágása. Kovács Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre azt mondja: a nádasok vágása azért is fontos, hogy a madarak, állatok élőhelyei megújulhassanak.

– Az se jó, ha mindenhol egyidejű nád van, mindenféle nád kell ahhoz, hogy a madarak megtalálják táplálék és fészkelő helyüket – tette hozzá.
A nádaratáshoz nem annyira kedvező az ilyen enyhe tél, sok területre ugyanis csak akkor lehet rámenni, ha befagy, mert közel fél méteres a víz. Nádat aratni egyébként csak hatósági engedélyekkel lehet, a vállalkozók ezt idén február végéig tehetik meg.

AktuálisBalatonnádaratásmegújuljásnövényzetKis-Balaton