2024.04.19, Péntek

Halrács épül Kéthely térségében

hirbalaton.hu

2018.01.23. 20:43

Élőhely-fejlesztési pályázat keretében épül harács a Nyugati övcsatornán, Kéthely térségében. A csatornát kelet- nyugati irányban átlósan átszelő műtárgynak kettős funkciója lesz.

Hirdetés

A csatornát kelet- nyugati irányban átlósan átszelő műtárgynak kettős funkciója lesz – egyrészt segítségével megakadályozható az idegenhonos halfajok vándorlása a Balatontól délre fekvő területekről a tó irányába, másrészt működtetésével lehet korlátozni ívási időszakban a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába- számolt be honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A halrács várhatóan már a ponty tavaszi ívási időszakára használható lesz. Ebben az időszakban a nagy tenyészértékű halak gyakran felúsznak az áramló vízen, hogy a szűk csatornák sekély vizében ívjanak le. Sajnálatos módon azonban a szaporodási időszakban ezek az egyedek védtelenek az orvhorgászokkal szemben – ezen segít majd az elkészülő műtárgy.

A halrács képes lesz kezelni olyan előre nem látható helyzeteket is, amikor lehalászási időszakban közeli víztérből esetlegesen kiszökő nagy mennyiségű invazív állomány Balatonba kerülését kell megakadályozni. Ilyen esetben a halrács lezárásával a környező csatornákban lehet visszatartani a nem kívánatos halfajokat, majd azokat halászati tevékenységgel kivonni a víztérből.

A 100 millió forint értékű beruházást a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósítja meg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

AktuálispályázatKéthelyhalrácsÉlőhely-fejlesztéshalfajok vándorlása