2024.04.19, Péntek

Siófok 50 éves város

siofok.hu

2018.01.12. 18:44

A Népköztársaság Elnöki Tanácsának 20/1968.sz határozata alapján Siófokot várossá nyilvánították. 2018.január 9-én, a Kálmán Imre Kulturális Központ előcsarnokában kiállítással egybekötött beszélgetésre hívták a település lakóit, mellyel kezdetét vette az egész éven át tartó ünneplés.

Hirdetés

Gyulainé Isó Edina igazgató nyitotta meg a kiállítást. Megsárgult újságok, fotók, emléktárgyak láthatók a paravánokon, tárolókban. Az első esti program, kulturális eseményekről szólt.

Három, egykor a kultúra területén dolgozó szakember visszaemlékezéseit hallhatták a résztvevők.

Kelemen István, a méltán híressé lett Balaton Táncegyüttes alapítója volt. Az egykori siófoki táncosokról és koreográfusokról beszélt. Így megemlékezett Molnár István, Falvay Károly, Vadasi László, Vásárhelyi László és Együd Árpád munkásságáról, akik egy életen át elkötelezettek voltak a magyar néptánc kultúra iránt.

Takács Sándor a Művelődési ház egykori igazgatója, felidézett néhány nagy sikerű produkciót, mint a Szegedi Nemzeti Színház Nabucco c. operája, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, Sütő András: Csillag a máglyán c. előadása, amely Kálvin János és Szervét Mihály drámáját tárta a nézők elé és az Állami Népi Együttes Magyar Századok című előadását, amelynek témája, őseink idézése volt. 

Neisz Péter, a város kulturális ügyeinek intézője és a népszerű Aranykagyló fesztivál szervezője volt. Nem csak a nyarat itt töltő turisták jöttek akkor, hanem a néptáncért rajongók tömege érkezett Siófokra. A világ minden tájáról érkeztek táncosok. Európa számos országából, a távolabbi országok közül Kína, Fülöp-szigetek, Baskíria, Örményország küldte el ide táncosait. 1992 és 2004 között 43 ország táncosai szerepeltek Siófokon. A határon túli magyar területekről 8 együttes volt vendége a városnak. Az idei, első rendezvény a kultúra egy szeletét elevenítette fel. 2018. december 31-ig minden hét, hónap új és új programokkal várja a Siófokot kedvelő vendégeit és a város polgárait.

Aktuáliskiállítás Siófok Kálmán Imre Kulturális Központ