2024.03.29, Péntek
Harc a “fekete sereg” ellen a Balatonnál
Pixabay - illusztráció

Harc a “fekete sereg” ellen a Balatonnál

hirbalaton.hu

2018.02.08. 13:10

Elkezdődik csütörtökön az elszaporodott kárókatona populáció gyérítése Alsóörs vízparti részén a Vörösparti sor elején.

Hirdetés

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a téli-koratavaszi időszakban átlagosan 100-120 darab itt éjszakázó madarat tervez elejteni ezen a területen.

Tavaly a szokatlanul kemény tél és a Balatont két hónapon át védő összefüggő jégtakaró miatt elmaradt az év eleji gyérítés, amit most a  környezetvédelmi és természetvédelmi szakhatóság engedélyének birtokában kezdődhet el.

Minden egyes elejtett példány akár napi fél kilogramm Balatonban maradó halat jelenthet, de ez a mennyiség akár megkétszereződhet, ha számolunk a kárókatonák által megsebzett és később elpusztuló példányokkal.

A kormorán szívós, nagy röpképességű, intelligens állat, ami miatt nehéz a riasztása. Felnőtt példányai főként süllőt, gardát, keszegfélét fogyasztanak. A halastavaknál történt gyérítésekkor a szakemberek azt tapasztalták, hogy tanulékony madár: nemcsak azt az embert ismeri fel, amelyik egyszer már lőtt rá, vagy amelyiktől a riasztás miatt tartania kell, hanem azt is megjegyzi, hogy kinek, mikor kezdődik a szolgálata. A portyázó kormoránok a hideg vízben lelassult életműködésű, nagy csapatokba összeverődött halakból könnyen zsákmányolnak.

AktuálisBalatonBalatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.kormoránelszaporodáskárókatona