2024.04.20, Szombat

A hóolvadás miatt telítődnek az árkok Somogy megyében

hirbalaton.hu

2018.03.09. 17:00

A nagy mennyiségű eső és a felmelegedés következtében kialakult gyors olvadás miatt a megye több településén is szivattyúkat kellett munkába állítaniuk a tűzoltóknak Somogyban. A katasztrófavédelem szakemberei az árkok karbantartásának fontosságára hívják fel a lakosok figyelmét.

Hirdetés

Beomlott egy magyaratádi családi ház tetőszerkezete és megdőlt az ingatlan fala is. A veszélyes állapotban lévő épületet a kaposvári hivatásos tűzoltók kordonszalaggal körbekerítették és felhívták a tulajdonos figyelmét a balesetveszélyre. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Feltelt vízzel egy szentbalázsi épület vízóra aknája, amit a helyi önkéntes tűzoltók szivattyúztak ki.

Csököly Dózsa György utcájában megteltek az árkok vízzel. A helyi önkéntes és a kadarkúti önkormányzati tűzoltók dolgoztak a víz átemelésén, amit sikerült olyan mértékűre lecsökkenteni, hogy a közúti forgalmat a vízátfolyás nem veszélyeztette.

Csütörtök reggel Kelevízen a nagy mennyiségű hó és az eső megtöltötte a csapadékvíz elvezető árkot. A víz a közeli vályogházat veszélyeztette. A tulajdonos a marcali tűzoltók segítségét kérte, akik megállapították, hogy az átereszben megrekedt, úgynevezett jégdugó akadályozza az elfolyást. A víz útjába kerülő akadályt napközben az önkormányzat dolgozói eltávolítják.

Karád Balatoni utcájában is a helyi önkéntes tűzoltók dolgoznak az árkokban felhalmozódott víz eltávolításán.

 

MTI Fotó: Varga György

 

A Somogy Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei arra hívják fel a polgárok figyelmét arra, hogy a szükséges árok karbantartási munkálatok elvégzésével megelőzhető, hogy kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tegyen a víz. Ha az átereszek eldugulnak, akkor a vízelvezető-rendszerek nem tudják betölteni funkciójukat. Ez a probléma belterületeken és a termőföldeken is megjelenhet, ami fokozza a belvízveszélyt.

AktuálisSomogy megyekatasztrófavédelemhóolvadásárokbelvízveszély