2024.04.18, Csütörtök
Még összefüggő, de továbbra is veszélyes a Balaton jégtakarója
Pixabay - illusztráció

Még összefüggő, de továbbra is veszélyes a Balaton jégtakarója

hirbalaton.hu

2018.03.05. 21:30

A Balaton jege a március 5-i mérések szerint 5-10 centiméter vastag, továbbra is egyenetlen, és a rianásokat elfedő a hóborítás miatt különösen veszélyes rámenni – nyilatkozta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Hirdetés

Mivel az emberek a part közelében esetenként csoportosan is rámennek a jégre, a rendőrkapitány felhívta a figyelmet arra, hogy a tó jegének sem a vastagsága, sem a minősége nem alkalmas a téli sportolásra, vagy a biztonságos jégen tartózkodásra.

Emlékeztetett arra, hogy a jogszabály szerint akkor szabad a jégre menni, ha az kellően szilárd, kellően vastag, nem olvad és nem mozog. A következő napokban a felmelegedés miatt megkezdődik az olvadás, és egyértelműen tilos lesz a jégen tartózkodás – hangsúlyozta.

Beszámolt arról is, hogy a hétvégén Siófokon társszervekkel összefogva figyelmezették a partonsétálókat a jegesedésre, és a kikötők mólói közötti átsétálás veszélyeire, annál is inkább, mivel a kikötők tartózkodni mindig tilos.

A kapitány szerint ilyenkor a legnagyobb veszélyt nem is feltétlenül a beszakadás jelenti, hiszen az emberek többsége csak a sekély víz felett merészkedik a jégre, hanem a zúzófásokkal, végtag- és koponyatörésekkel járó jégbalesetek. A mostani egyenetlen jegesedés, ami több helyen a parti sétányokig is elér a korábban kicsapódott és ott megfagyott víz miatt, különösen sok ilyen veszélyt rejt magában – tette hozzá.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben, orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a fegyelmet, hogy TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyóvizeken!

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

AktuálisBalatonjégveszélyjégtakaróhóborítás