2024.04.24, Szerda

Megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar

hirbalaton.hu

2018.03.16. 19:00

A 2013-ashoz hasonló mediterrán ciklon érkezik szombaton, a téli csapadékfajták egész tárháza felvonul. Vastagabb hótakaró északon és nyugaton alakulhat ki az Időkép szerint.

Hirdetés

Az Északi-középhegységben és az Alpokalján az sem kizárt, hogy 20 centinél több hó esik, az erős szél pedig hordani fogja a havat. Délebbre egyre vegyesebb lesz a halmazállapot, lesz, ahol ónos eső teszi jégpáncéllá az utakat.

Amint azt az idokep.hu korábbi cikkében írta, Sándor, József és Benedek idén hideget, méghozzá meglehetősen hideget hoznak zsákjukban, a tavaszi idő egyelőre nem tér vissza. Az északkelet felől Közép-Európa felé zúduló hideg levegő a Földközi-tenger medencéje fölé érve és összekeveredve az ottani enyhe, nedves légtömeggel egy mediterrán ciklont generál, mely szombaton bizony meglehetősen barátságtalan, csapadékos időjárást hoz hazánkba.

A csapadékzóna dél felől érkezik, délutánra az északi tájakat is eléri. Kezdetben eső várható, viszont délutántól – ahogy észak-északkelet felől elkezd beáramlani a hideg levegő – elsősorban nyugaton, északnyugaton és északon havazás, helyenként intenzív havazás váltja fel az esőt.

Szombat késő estig északon és nyugaton alakulhat ki vastagabb hótakaró

Mivel a hideg levegő az alacsonyabb szinteken hamarabb megérkezik, mint a magasban, így főként az ország keleti, délkeleti felén késő délutántól nagy területen hullhat fagyott eső. Helyenként pedig ónos eső lehet igen veszélyes a közlekedésre nézve.

A várható veszélyes időjárási események (intenzív havazás, hófúvás, hótorlaszok, ónos eső) helye, szél iránya

Egyre inkább feltámad az északira-északkeletire forduló szél, erős, főként az Alföldön és az Északi-középhegységben viharos lökésekre is számítani kell. Északon akár komolyabb hófúvás kialakulhat, magasabb hótorlaszokat építhet a szél – olvasható az Időkép cikkében.

Aktuálishófúváshótakaróhóviharmediterrán ciklon