2024.04.20, Szombat
Siófok adott otthont a Syngenta országos szőlész-borász találkozónak
Pixabay - illusztráció

Siófok adott otthont a Syngenta országos szőlész-borász találkozónak

MTI

2018.03.08. 21:00

Kiváló évjárat volt a tavalyi a magyar boroknál, hangsúlyozták többen is a XVII. Országos Syngenta Borversenyen tapasztalataira hivatkozva a cég által szervezett országos szőlész-borász találkozón Siófokon csütörtökön.

Hirdetés

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, 2017-ben 53 ezer hektárnyi területről 450 ezer tonnányi szőlőt szüreteltek le, valamivel többet, mint a korábbi évben. Tavaly összesen 3 millió liter seprős bor készült, ami az előző évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó - tette hozzá.

Varga Zoltán, a világ sok országában növényvédő szereket, vetőmagokat előállító és forgalmazó Syngenta kampánymenedzsere az elmúlt évi szőlőtermesztési szezont növényvédelmi szempontból átlagosnak nevezte, a kemény tél, a tavaszi fagyok, majd a szárazság és a néhány borvidéket elérő jégverés ellenére.

A szőlőbetegségekről szólva elmondta, az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen korán és intenzíven kellett védekezni, és az idén is határozott lépéseket kell tenni.

Már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó szőlőkabóca, amely nagy veszélyt jelenthet a jövőre nézve. A védekezés ellene újabb kihívást jelent a szőlőtermelők számára - tette hozzá.

Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője arról beszélt, hogy a gazdálkodók korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek minőségi alapanyagot eredményeznek a borkészítéshez. Úgy látja, egyre nagyobb az igény a magasabb minőségű borok iránt, és ha az időjárás megfelelő lesz, akkor idén is olyan kiváló termésre lehet számítani, mint tavaly.

Janky Ferenc, a borverseny elnöke (a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének nyugalmazott docense) kifejtette, a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni. "Egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak a borairól" - fogalmazott.

A borversenyre rekordszámú, 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről.

A legjobbaknak járó SynVino-díjban a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora részesült.

AktuálisszőlőszüretborvidékOrszágos Syngenta Borversenyszőlőtermesztés SiófokSyngentamagyar bor