2024.03.28, Csütörtök

Apránként zárják a Sió-zsilipet, javul a helyzet a Sión

hirbalaton.hu

2018.04.15. 22:40

Lassan csökkentik a vízeresztést a Balatonból a Sióba. Vasárnap 50 köbmétert engedtek le másodpercenként.

Hirdetés

A tó vízszintje apránként csökken csak, az átlagos vízállás jelenleg 130 centiméter. A Sión javult a helyzet, mióta nem ömlik gőzerővel a víz a csatornába, már „csak” másodfokú az elrendelt belvízvédelmi készültség a folyó északi szakaszán.

A vizugy.hu vasárnap 18 órai adatai szerint a Balaton-parti településeknél 129-135 centiméter közötti vízállásokat mértek a siófoki mércéhez viszonyítva (a tó szabályozási vízszintmaximuma 120 centiméter). Ismét Balatonmáriafürdőnél a legmagasabb az érték.

A met.hu prognózisa szerint kellemes tavaszi hétre számíthatunk az üdülőrégióban, 18-22 fok közötti maximális hőmérsékletekkel, ami már számottevő párolgással is jár. (Forró nyári napokon a párolgás 1-1,5 centiméternyit is apaszt a Balatonból naponta, de még nem beszélhetünk forróságról.)

Kisebb esőkre hétfőn és kedden számítani kell, sok csapadék azonban nem várható. A szél kedden-szerdán élénk lesz, de nem erős, és nem viharos. Ezeken a napokon északira-északnyugatira fordul a szélirány, ami remélhetőleg nem okoz gondokat a tópart legmélyebben fekvő dél-nyugati településein, a még mindig magas vízállás miatt.

AktuálisBalatonSióSió zsilipvízeresztés