2024.04.19, Péntek

Közösségi házzá alakítanak egy volt iskolaépületet Barcson

MTI

2018.04.26. 06:00

Közösségi házzá alakítanak egy volt iskolaépületet, az udvarán pedig játszóteret építenek Barcson. A Gyermekesély program keretében megvalósuló beruházás alapkövét Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Szászfalvi László (KDNP) országgyűlési képviselő és Karvalics Ottó (Fidesz-KDNP) polgármester rakta le szerdán.

Hirdetés

A Dráva-parti város Bem utcájában álló, jelenleg raktárnak használt egykori oktatási intézményben a tervek szerint már októbertől tartanak foglalkozásokat gyermekeknek, adósságkezelési és jogi tanácsadást felnőtteknek, a munkában civil szervezetek közreműködnek. A fejlesztést, valamint a szakmai rendezvényeket a térségben a Gyermekesély program keretében elnyert 600 millió forintból finanszírozzák.

Czibere Károly az MTI-nek felidézte, hogy a gyermekszegénység megelőzésére, visszaszorítására fókuszáló, 2022-ig tartó Gyermekesély program három elemből áll és a 31 leghátrányosabb járást érinti.

Kiemelte, hogy a 25,5 milliárd forintos keretösszegből 5,5 milliárd forint nyerhető el infrastrukturális beruházásokra, azon belül közösségi házak, játszóterek, Biztos Kezdet Gyerekházak építésére, felújítására, és 5 milliárd forint a kísérőprogramra, szakmai, módszertani háttértámogatásra.

A barcsi járás élen jár a felzárkózási program megvalósításában: a térségben három tanoda és öt új Biztos Kezdet Gyerekház létesítése kezdődött meg az elmúlt hónapokban - mutatott rá.

Czibere Károly hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy minden olyan feltételt biztosítson a családok számára, amely megtöri a hátrányos helyzet átörökítésének folyamatát.

A gyermekesély növelése az egész társadalom közös ügye, a társadalom jövőjébe történő befektetés, az arra fordított kiadások megtérülnek - fogalmazott az államtitkár.

AktuálisBarcsközösségi házGyermekesély programiskolaépület