2024.04.20, Szombat
Jó ütemben haladnak a Walko kilátó helyreállításának munkálatai
Kajetán Jácint Photography - Facebook: Walkó kilátó, Fonyód. Felújítás előtt.

Jó ütemben haladnak a Walko kilátó helyreállításának munkálatai

fonyod.hu

2019.06.18. 20:00

A Walko kilátó kényszerű elbontása óta sokakban van hiányérzet a József utcában járva, hiszen Fonyód egyik emblematikus látnivalójáról van szó.

Hirdetés

Az elbontása azonban indokolt volt, hiszen két évvel ezelőtt vészesen megdőlt a kőépítmény, amelynek csupán 20-30 centiméteres alapja volt. Mivel a föld gyakorlatilag eltűnt alóla, így első körben az alapját kell megerősíteni és megépíteni.
A kilátó nem az önkormányzat, hanem az állam területén helyezkedett el, ezért hosszadalmas folyamat volt, mire engedélyezték a felújítást, helyreállítást. Az idei költségvetésben a Képviselő testület eredetileg 12,5 millió forintot különített el arra, hogy a József utca ékessége visszakerüljön az eredeti helyére. 

 

"A tervezés során kiderült, hogy 6-8 méteres cölöpökkel kell a biztonságos statika érdekében az alapját megvalósítani, ezért a közbeszerzés műszaki tartalma már ennek megfelelően került kiírásra. A közbeszerzés kapcsán derült ki, hogy 18,5 millió forintba kerül a biztonságos tartószerkezet kiépítése, ezt jóvá is hagyta a Képviselő - testület.” - számolt be a történtekről Hidvégi József, Fonyód város polgármestere.

 

A többletköltséget a fejlesztési tartalékból biztosította a városvezetés. A kivitelező május eleje óta dolgozik, a cölöpözés már elkészült, jelenleg a fejgerendának a vasalásán dolgoznak a szakemberek.
Az alap elkészülte után környezetrendezésre is sor fog kerülni, alapképzéssel, aszfaltozással. Ezt pedig a kőfaragó mester munkája követi, aki felépíti az alapra a kőépítményt, szükség esetén elemeket is fog cserélni, a repedéseket javítja és az illesztéseket fogja tökéletesíteni.

AktuálisWalko kilátóFonyódSomogy megye