2024.03.28, Csütörtök

Magyar családi vállalkozás fejleszti járműipari vállalkozását Barcson

MTI

2018.03.14. 14:28

Felületkezelő üzemet építtet a kommunális gépjárművek felépítményeit gyártó Seres Kft. Barcson, a mintegy 434 millió forintos beruházás alapkövét kedden rakták le a cég telephelyén.

Hirdetés

Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár az eseményen elmondta: kormányzati cél, hogy a vidéki városok minél életképesebbek legyenek, azokban minél több, az itt élőknek munkát, kenyeret adó, versenyképes, a munkaerő képzésére is gondot fordító vállalkozás működjön.

A Seres Kft.-ről szólva megjegyezte, a társaság jó példája azoknak a családi vállalkozásoknak, amelyekre a magyar gazdaságot építeni szeretnék, biztonságot adnak a társadalom felépítéséhez, nyugodt körülmények közötti működéséhez.

Ezek azok a vállalkozások, amelyek mindenki másnál jobban törődnek a munkavállalókkal, felelősséget vállalnak értük, adott esetben kritikus időszakokban is megtartják őket - jegyezte meg.

Az államtitkár szerint bővíteni kell a helyben való boldogulás lehetőségeit, hogy mindenki, a gyermekek és az unokák is megtalálják a boldogságukat ott, ahol születtek.

Hozzátette, ehhez az alázattal, hittel és bátorsággal dolgozó vállalkozók mellett nélkülözhetetlen az őket bátorító befogadó közeg, de szükség van a problémák megoldását szívükön viselő önkormányzati vezetőkre, valamint a hitelezők, pénzintézetek kockázatvállalására is.

Szászfalvi László, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője közölte: a Seres Kft. beruházása is egy újabb üzenet a kormánytól, hogy a hátrányos helyzetű térségek támogatása legalább olyan fontos számára, mint a többieké. Egy beruházás létrejöttéért az itt élőknek kétszer, háromszor többet kell tenni, de ezek az erőfeszítések, a kitartó munka mindig meghozza az eredményt - fogalmazott.

 

 

A politikus kitért rá, hogy az elmúlt négy évben 10,7 milliárd forint fejlesztési támogatást kapott Barcs, ahol ennek köszönhetően 16 milliárd forint értékű beruházással erősödhet a gazdaság, válhat hatékonyabbá az intézményekben folyó tevékenység.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerint, akik a támogatásokat adják, bíznak Barcs fejlődésében, a munkahelyek létrehozásában. Emlékeztetett rá: a Terület- és településfejlesztési operatív programból a város 2,7 milliárd forintot nyert el, a Somogy megyei keret pedig 43 milliárd forint.

Seres László, a Seres Kft. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a 28 éve működő vállalkozás a mostani beruházással fennállása legnagyobb fejlesztése előtt áll.

 

 

Kiemelte, a beruházást fele részben európai uniós, illetve belföldi forrásból származó támogatásból valósítják meg a tervek szerint 2019 tavaszára, de reményeik szerint már ez év végére felépül a 800 négyzetméteres üzemük, ahol félkész- és késztermékeik felületének kezelését, érdesítését, festését, magas hőfokú szárítását végezik majd. Emellett a jelenlegi csarnokukban CNC-vezérelt, nagyteljesítményű szerszámgépeket helyeznek üzembe.

Seres László beszámolt arról, hogy a 85 embert foglalkoztató vállalkozás termékeinek 15-20 százalékát exportálja, elsősorban Ausztriába, Csehországba és Bulgáriába. A társaság árbevétele 2015-ben 3,2 milliárd forint volt, 2016-ban és 2017-ben ennek a harmada, amit az ügyvezető a kommunális gépjárművek gyártásával összefüggően kiírt kevesebb közbeszerzéssel indokolt.

Hozzátette, ez idén változott, ráadásul a cég a gépjármű-felépítmények gyártása mellett más, a profiljába illő fémipari munkákra is szerződött.

GazdaságBarcsberuházásjárműiparfelületkezelő üzem