2024.04.19, Péntek
A földek tulajdonviszonyait tisztázó program költsége 9,5 milliárd forint
Pixabay - illusztráció

A földek tulajdonviszonyait tisztázó program költsége 9,5 milliárd forint

MTI

2018.04.08. 14:30

A gazdák földhöz juttatását szolgálja a földterületek tulajdonviszonyainak tisztázása 2018-2022 között; a program költsége mintegy 9,5 milliárd forint - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Fonyódon, 21. gazdafórumán.

Hirdetés

A miniszter méltatta Fonyód fejlődését, emlékeztetve arra, hogy a városban mintegy 2,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a Fidesz-KDNP kormányzása alatt.

A település adósságállományának konszolidációjához egymilliárd forinttal járult hozzá a kormány - tette hozzá.

Szólt egy gazdákat érintő, folyamatban lévő helyi fejlesztésről is. Tisztán állami támogatásból 300 millió forintból valósulhat meg a fonyódi piaccsarnok felújítása.     

Remélhetőleg hamarosan megvalósul az a kerékpárút is, amely Fonyódról az ország egyik legjobb gyógyvizével büszkélkedő Csisztafürdőhöz vezet - tette hozzá.

Fazekas Sándor felidézte, hogy az elmúlt nyolc évben sikerült egy olyan programot elindítani, amelynek révén a gazdák számára könnyebben hozzáférhetővé váltak a mezőgazdasági földterületek.

Emlékeztetett arra, hogy állami földterületeket hirdetek meg bérbeadásra, és volt egy földértékesítési időszak is.

Hasonló célt szolgál az osztatlan földterületek kimérése, szétmérése - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, további intézkedésekre is szükség van a gazdák földhöz juttatása érdekében, többek között telekkönyvi, földtörvényt is érintő változásokra.

Több tízezer olyan ingatlan található az országban, amelynek különböző okokból tisztázandóak a tulajdoni viszonyai. Ahhoz, hogy hasznosíthatóak legyenek, jogalkotásra is szükség lesz, amelynek zajlik az előkészítése - tette hozzá.

Említést tett a mintegy 200 ezer hektárnyi zártkerti, jelenleg nem művelt területekről is.

Komoly gond a Balaton környékén és Somogyban is, miként lehet ezeket összevonni, illetve újra használatba venni - mondta.

Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy 1300 milliárd forintot költött kormány a települések adósságkonszolidációjára, amelyből Fonyód mellett még sok helyre jutott.

Az adósság rendezéséig Fonyódon az volt a téma, hogy lehet csőd nélkül megúszni egy-egy évet, és fejlesztésekről álmodni sem lehetett - fogalmazott.

A jövőbeni tervekről közölte, már keresik a forrást, hogy Csisztafürdőhöz ne csak kerékpárút, hanem egy autóút is épülhessen, ez a turisztikai régió érdeke.

Beszélt arról is, hogy tervezik a fenyvesi kisvasút felújítását a csisztai ág újraindításával, és egy 2 milliárd forintból megvalósítható új fonyódi sportcsarnok megépítését.

Hidvégi József (Fidesz) polgármester úgy fogalmazott szinte mindent a Fidesz-kormánynak köszönhet Fonyód.

A tavalyi évet 200 millió forint plusszal zárta a város, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - mondta.
 

GazdaságSomogy megyeBalatonFonyódföldtulajdonviszonygazdák földhöz juttatása