2024.03.29, Péntek

Komoly harcot vívnak a varjakkal a siófokiak

siofok.hu

2017.05.03. 14:12

Egyre népszerűbbnek számít Siófok a védettnek számító vetési varjak köreiben. A problémával az önkormányzat már a Földművelésügyi Minisztériumhoz is fordult.

Hirdetés

"A városnak egyre elviselhetetlenebb mennyiségű és egyre szemtelenebb a varjú állománya, ami miatt újabb megkereséssel éltünk az illetékes Földművelésügyi Minisztérium felé. Kértük, hogy ajánljanak hatékony megoldást a madarak elűzésére, ritkítására, mert Siófok egyre dühösebb” – számolt be dr. Lengyel Róbert polgármester.

Mint ismeretes, a városközpont, a Balaton-partra levezető legforgalmasabb sétány és a tópart számos utcája hosszú évek óta károgástól hangos a fákon fészkelő, a lakókörnyezetbe szokott vetési varjaktól. Miközben a természetvédők boldogan számlálják a gyarapodó fészkeket és fészekaljakat, a lakosság és a vendégek részéről mindennaposak a panaszok arról, hogy emberekre, járművekre, olykor babakocsiba piszkítanak a madarak. Mindez a bosszúságok mellett köztisztasági és közegészségügyi problémát is felvet.

A minisztériumi válaszból kiderült, hogy a vetési varjú azért van továbbra is nagy becsben, mert az emberi üldözés miatt 1980 után (amely évben több mint 250 000 párt számláltak), két évtized alatt tizedére csökkent az állománya. A védelem alatt álló madárfaj gyérítésére továbbra sincs igazán hatékony lehetőség. A tárca tett néhány javaslatot a gondok enyhítésére; például a fészkek eltávolításával, vagy a madarak zavarásával a költési időszakon túl, vagyis július 1. és január 31. között, de az eddigi tapasztalatok szerint egyik sem jelent jó megoldást. A levert fészkek helyett a madár a közelben újabbat rak, a durrogtatások pedig a lakókat is zavarják. Ami a madárürüléket illeti, a tárca sátrak kihelyezését javasolta a fészkes fák alá.

Siófok továbbra is eszköztelennek érzi magát a belvárosban tanyázó madarakkal szemben, de dr. Lengyel Róbert polgármester tovább keresi a megoldást. Felkérte a város jegyzőjét, járjon utána annak, hogy például reptereken, vagy egyéb kiemelt objektumok esetében okoztak-e már problémát varjak, és ha igen, ott milyen megoldást engedélyeztek az érintett hatóságok.

Az illetékes minisztérium levele itt ovasható.

 

Forrás: siofok.hu

Helyi híreksiófokönkormányzatFöldművelésügyi Minisztériumvarjú