2024.04.20, Szombat
Új evezősbázist avattak a Sió partján
Kép: pixabay.com/illusztráció

Új evezősbázist avattak a Sió partján

siofok.hu

2017.05.08. 14:49

A bázis szerepet kap Siófok közoktatási programjában is, speciális testnevelési órákat adva, és sportolási lehetőséget biztosítva bárki számára.

Hirdetés

Az evezőbázis a város és a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület között létrejött megállapodás részeként valósul meg.

Az evezőbázis bemutatásának alkalmából rendezett sajtóbemutatón dr. Lengyel Róbert polgármester elmondta, nemcsak ő, hanem a város képviselőtestülete is egyöntetűen felkarolta ezt az ügyet, és továbbra is támogatni kívánja. „Cél, hogy a vízi-sportok olyan rangra emelkedjenek, aminek már rég meg kellett volna történnie a Balatonnál és a Siónál” – fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy a bázis a jövőben több iskolának, valamint kicsiknek-nagyoknak is sportolási lehetőséget biztosít. (Az önkormányzat eddig 3 millió forintos támogatást nyújtott a Siófoki Kajak-Kenu Egyesületnek, hogy megszervezze és lebonyolítsa az oktatást, biztosítsa az eszközöket, oktatókat, továbbá karbantartsa a bázist.)

A Balaton régióban unikumnak számít, hogy általános iskolai tanulók mindennapi testnevelésóra keretében sajátíthatják el a kajak-kenu sport rejtelmeit, és tehetnek szert vízi jártassági ismeretekre. A sportág helyi közoktatásba való kísérleti jellegű beillesztéséhez az önkormányzat és az egyesület mellett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Siófoki Vak Bottyán Általános Iskola is nagyban hozzájárult.

Kardos László, a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület elnöke elmondta, hogy a város tulajdonában lévő evezőbázis létrehozását az egyesület kezdeményezte, majd vált a kezelőjévé. Jelenleg  97 gyerek jár a bázisra az egyesület által kidolgozott tematika szerinti  tornaórákra. A következő tanévtől szeretnék bővíteni ezt a kört. Szólt arról is, hogy május 20-án lesz a Sión a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által meghirdetett Sulisárkányok program területi döntője, amelyre mintegy 200 általános- és középiskolás gyereket várnak. A tervek szerint a verseny után, az egyesület révén a sárkányhajók folyamatos látványossággá válnak a város életében, újfajta sportolási lehetőséget hozva a Sió-csatornára. Kardos László kiemelte, hogy az egyesületi tagok példaértékű társadalmi munkája is hozzájárult a bázis létrehozásához, hiszen ők újították fel a régi hajókat és építették ki a stéget. A tervek szerint a gyerekek számára jelenleg heti két edzést biztosító bázis működése a nyári főszezonban folyamatos lesz.

A sajtóeseményen részt vett Vaskuti Máté a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselője, a Bejárható Magyarország programigazgatója is, aki köszönetet mondott Kardos Lászlónak a siófoki tagegyesület létrehozásáért és a bázis kialakításáért. Annál is inkább, mert a szövetség a balatoni térségben eddig nemigen volt jelen. Beszélt arról is, hogy a Bejárható Magyarország programban országos turisztikai hálózatot kívánnak kialakítani, amelynek szerves részei lesznek a vízi szabadidős lehetőségek is. Ennek keretében a Balatonnál Siófokon, Balatonszemesen, Balatonfenyvesen, Keszthelyen, Révfülöpön, Tihanyban és Balatonfüreden kívánnak majd megállóhelyeket kiépíteni, kellő infrastruktúrával és felszereléssel, lehetővé téve a pontok közötti vízi közlekedést.

 

Forrás: siofok.hu

Helyi híreksiófoksportevezőbázisSióközoktatás