2024.04.16, Kedd

Akadálymentesek lesznek a kaposvári nagyrendezvények

mti

2017.08.29. 12:31

Akadálymentessé teszik a nemzeti ünnepekre szervezett eseményeket Kaposváron azon megállapodás alapján, amelyet az önkormányzat, az Együd Árpád Kulturális Központ és öt, fogyatékkal élőket segítő szervezet képviselője írt alá hétfőn, Kaposváron.

Hirdetés

Azt írták: a dokumentumban foglaltak szerint a nagyrendezvények fizikai akadálymentesítése mellett a hallássérülteknek jeltolmácsot biztosítanak, az értelmileg akadályozottaknak érthető tájékoztatókat osztanak ki.

Kaposvár mindig is élen járt az akadálymentesítésben, nincs olyan épület- vagy útfelújítása, amelynek során ne lennének tekintettel a mozgáskorlátozottakra - idézte a közlemény Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert.

Példaként hozta fel, hogy a somogyi megyeszékhely valamennyi helyi járatú autóbusza alacsonypadlós, a turisztikai látványosságok kerekesszékkel megközelíthetők, a Virágfürdő szintén akadálymentesített, egy jövő ősszel lejáró hároméves program keretében pedig hangosvezérlővel látják el az összes lámpával felszerelt gyalogosátkelőt a látássérültek biztonságos közlekedése érdekében.

Sok olyan köztéri szobor és kiadvány is van, amelynek segítségével a vakok és gyengén látók megismerhetik a várost, kitapinthatják nevezetességeit - mondta Szita Károly. Hozzátette: Kaposvár 2013-ban EDEN, azaz "Kiváló európai desztinációk" díjat nyert, és az Európai Bizottság 2015-ben különdíjjal ismerte el akadálymentesítési törekvéseit.

A közlemény emlékeztetett rá: az állami rendezvények fizikai és infokommunikációs akadálymentesítéséről már korábban született kormányzati szintű megállapodás országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetekkel.

E megállapodás résztvevői megkeresték Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét és kezdeményezték, hogy a városok külön is kössenek megállapodásokat a helyi szervezetekkel. Ennek egyik állomása volt a hétfői kaposvári esemény.

 

Forrás: mti

Helyi hírekönkormányzat2017Kaposvárnagyrendezvényakadálymentesítés