2024.04.19, Péntek

Délvidéki magyar fiatalok táboroznak Balatonmáriafürdőn

mti

2017.08.02. 16:07

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár örömtelinek tartja, hogy ma már nemcsak a kormány támogatja a határon túli magyar fiatalok táboroztatását Magyarországon, hanem elterjedt és természetes ez az önkormányzatok és a civil szervezetek számára is.

Hirdetés

Az államtitkár erről szerdán Balatonmáriafürdőn beszélt, ahol először szerveztek anyanyelvi tábort délvidéki fiataloknak. A Rákóczi Szövetség és a fővárosi VII. kerület önkormányzatának jóvoltából hatvan gyerek nyaral keddtől szombatig a Balaton-parti településen.

A köszöntésükre érkező államtitkár beszélt arról, hogy Magyarország az utóbbi években sok olyan tábort tudott szervezni, amely szintén összefogással valósult meg.

Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az ilyen táborokban a fiatalok olyan élményekhez juthatnak, amelyek segítenek megmaradni magyarnak nehéz gazdasági körülmények között és kisebbségben is.

Közölte: a 2010 előtti kormányok nem foglalkoztak a határon túli magyarokkal, legfeljebb az erdélyi magyarságról esett szó, a délvidékiről, a kárpátaljairól, a felvidékiről nem. Ez “maradandó sebeket” okozott, ami egyebek mellett az elvándorlásban mutatkozott meg – tette hozzá. Kiemelte, az elmúlt hét év nemzetpolitikája komoly változásokat hozott, annak részeként egy júniusi kormányhatározat nyomán 150 millió forint támogatásban részesülhetett a határon túl élő magyarokat felkaroló civil szervezet, a Rákóczi Szövetség.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy az elmúlt években számos délvidéki és kárpátaljai gazdasági programot indított Magyarország, több tízmilliárd forintos támogatással, hogy segítse a helyben maradást. Ezeknek az erőfeszítéseknek már most érezhető az eredményük – mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy az anyaország szeretetét, figyelmét jelentő támogatásoknak a jövőben is folytatódniuk kell.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára arról számolt be, hogy Balatonmáriafürdőn kívül Ópusztaszeren, Balatonföldváron, Győrött és Tatán is zajlanak általuk szervezett anyanyelvi diáktáborok július 30. és augusztus 13. között a szórványban élő négyszáz 10-18 éves magyar fiatal részvételével.

A táborozók olyan településekről érkeztek, ahol a magyar nyelvhasználat és a magyar intézményrendszer is visszaszorulóban van – tette hozzá.

“Nekik próbálunk lehetőséget biztosítani arra, hogy felhőtlenül tudják használni az anyanyelvüket, hogy elmerüljenek egy kicsit a magyar kultúrában és erősítsék a magyar identitásukat egy felszabadult balatoni nyaralás keretében” – fogalmazott a főtitkár. Beszélt arról is, hogy a máriafürdői táborba érkező fiatalok hátrányos helyzetű vidékről jöttek, így ebből a szempontból is fontos a támogatásuk.

 

Forrás: mti

Helyi hírekkormányBalatonmáriafürdőhatáron túli magyarokfiatalokcivil társadalomanyanyelvi tábor