2024.03.29, Péntek
Egyedülálló üzem épül Somogyban
Fotók: MTI

Egyedülálló üzem épül Somogyban

2019.09.16. 15:21

A 3 milliárdos új egységben évi 100 ezer tonna takarmányt termelnek, amivel a beruházó cég jórészt a saját állatait látja el.

Hirdetés

Hétfőn Böhönye-Terebezdpusztán megtartották TBZ Táp Kft. takarmánygyártó üzemének bokrétaavatóját. A Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó vállalat 3,1 milliárd forintból beruház a Somogy megyei településen.


Csökkenő ökológiai lábnyom

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy az 1,24 milliárd forint kormányzati támogatással jövő nyárra felépülő takarmánygyártó üzem kapacitása évi 100 ezer tonna lesz, amelynek nagy részét saját állataik neveléséhez használják fel. A fejlesztéssel alkalmazottjaik száma 250-ről 300-ra nő.   

Közölte, a beruházás egyedülálló Magyarországon, a technológia ugyanis lehetővé teszi a nyers kukorica feldolgozását, ezzel jelentős energia-megtakarítását érnek el, és csökken a cég ökológiai lábnyoma is.


Tejtermelés és növénytermesztés is a portfolióban

A belga származású Claessens család negyedszázada vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha-tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik.    

A vállalat nemcsak ezzel a projekttel fejleszti a működését: egy 4 milliárd forintos beruházásában négy, összesen 32 ezer férőhelyes épületben új sertéshízlalda jön létre.


Közel másfélszeresére nő a tavalyi árbevétel

Claessens Peter közölte, hogy több mint 2 ezer tehenük van, tejtermelésük idén 22 millió liter lesz, tenyészkoca-állományuk 8500 egyedből áll, az állatok évente 350 ezer malacot hoznak világra. Ezek felét a saját hízlaldájukban nevelik fel, a többi magyar gazdákhoz kerül. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik és környékbeli gazdáktól vásárolják.    

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly összesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ami az idén várhatóan 13-15 milliárd forint között lesz.


A helyben termelt zöldséget a gyermekélelmezésben használják

Az eseményen a külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, Szíjártó Péter azt hangsúlyozta, a magyar gazdaság növekedési üteme ma a legnagyobb az Európai Unióban. Hozzátette, ráadásul Magyarország elért oda, hogy néhány lépésre van a teljes foglalkoztatottságtól, és a világ országai közül a 34. legjobb exportteljesítményt nyújtja annak ellenére, hogy lakosságszámát tekintve a 92. helyen áll.

Zsoldos Márta Piroska, Böhönye független polgármestere elmondta, Somogy területének 82 százaléka termőföld, a mezőgazdaságból több mint 50 ezren élnek. Jelezte, Böhönye területének 90 százaléka termőföld, az agráriumban 250-en dolgoznak, a mezőgazdasági vállalkozások a település legnagyobb adófizetői közé tartoznak.

„A növénytermesztésben az önkormányzat is részt vállal, a helyben megtermelt zöldséget a gyermekélelmezésben használják fel, a többletet a lakosságnak értékesítik” - fűzte hozzá.

Helyi hírekélelmiszeriparBöhönyeüzemépítéscsarnoképítés