2024.03.28, Csütörtök
Ezekkel a munkálatokkal újulnak meg a dél-balatoni vasútállomások
Fotók: NIF Zrt.

Ezekkel a munkálatokkal újulnak meg a dél-balatoni vasútállomások

magyarepitok.hu

2021.04.11. 07:30

A korábbi korszerűsítésekhez kapcsolódó kiegészítő munkákat kezdték meg idén tavasszal.

Hirdetés

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában a fővárosból a Balaton déli partjára vezető vasútvonal 2010 óta több projektben átfogó felújításon esett át. A Székesfehérvár-Keszthely vasútvonal rekonstrukciója I. ütem 1. szakaszaként 2014-2015-ben a Lepsény – Szántód-Kőröshegy közötti vasútvonal épült át.

A beruházás folytatásaként 2016 és 2018 között átépült a következő 53 kilométeres Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasútvonal-szakasz, és megvalósult a Kaposvár − Fonyód közötti szintén 53 kilométer hosszú vonalszakasz felújítása is.

 

 

Parkolók és zajárnyékoló falak épülnek

A beruházó pénteki közleménye szerint idén március végétől a projekt kiegészítő munkálatai zajlanak.

  • Siófokon megkezdődött a P+R parkoló építése. A vasútállomás mellett az eddig rendezetlenül, parkolóként használt területen 19 parkolóhely épül, amely járdával és kerékpárúttal, közvilágítással, térfigyelő rendszerrel és kerítéssel kiegészítve újul meg.
  • Szántód állomáson 365 méter hosszan a második vágány melletti peron átépítésére és csatlakozó akadálymentes gyalogos átjáró építésére kerül sor.
  • Balatonőszöd, Balatonboglár és Fonyód vasútállomásokon a beruházás keretein belül zajárnyékoló falak épülnek összesen 2 kilométer hosszban.
  • Balatonlelle felső és Alsóbélatelep állomásokon a peron hátoldali támfalának felújítása teljes újraburkolással, a vízelvezetés helyreállításával, a támfal és az útpadka közötti sáv rendezésével történik.

 

Csinosítják az állomási előtereket, és rendezik a zöldterületeket is

Az állomási előterek két helyszínen újulnak meg: Balatonboglár állomáson az első vágány mellett peronkijárat épül, Fonyódon az állomásépület előtti előteret alakítják ki és térkövezik az első peronhoz csatlakozva, valamint a vágány és a járda közötti zöldterületet is rendezik.

A projekt átjárók építését is tartalmazza.

Balatonföldváron a Keleti strandhoz fog vezetni az új gyalogos átjáró, Bélatelepen az új közúti átjáró a Kossuth tér és Wekerle utcát összekötő gyalogos átjáró mellett a strand biztonságosabb megközelítését fogja biztosítani.

Balatonmáriafürdőn a Bükkfa utcán létesül gyalogos átkelőhely.

A vonalszakasz állomásain korlátok és kerítések épülnek a gyalogos átjárók környezetében 45 helyszínen, valamint összesen 250 pad, 24 támaszkodó, 310 szemetes, 310 piktogram, 28 nagy állomás tábla és peronbútorok javítják a vasúti szolgáltatás színvonalát.

 

Galéria

Helyi hírekBalatonFonyódKaposvárSzántódBalatonszentgyörgyNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Lepsény