2024.04.20, Szombat

Fókuszban a somogyi tájházak

mti, tajhazszovetseg.hu

2017.04.21. 15:32

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2017-ben április 22-23-án rendezi meg a Tájházak Napja elnevezésű országos rendezvénysorozatot. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik: ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza.

Hirdetés

Az eseményen országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. A programok között hagyományőrző csoportok fellépései, kézműves foglalkozások és vásár, valamint szakvezetéses séták, ügyességi versenyek és kiállítások is szerepelnek.

 

Íme, a Somogy megyei tájházak programkínálata: 

 

Csökölyi Helytörténeti Tárlat

"Április 22-én, a gyűjtemény a '20-as évek Csököly tradícionális használati eszközeit, ruhaviseletét, paraszti bútorzatát bemutató tárlat. Megtalálható a "híres" csökölyi fehérgyász vislelet is.  23-a: 9:00-kor katolikus ünnepi szentmise, 10-00-kor ünnepi református istentisztelet, 11:30-kor hagyományörző zenés, táncos műsor a múzeumkert színpadán. Utána játszóház - népi játékokkal. A "Megkötött barátságok régen és ma" címmel hirdetett irodalmi és rajzpályázat eredményhirdetése, a pályamunkákból kiállítás. Finom bográcsos étel a vendégeink számára.    

11:30-kor a múzeumkertben a Csökölyi Csürdöngölő Néptánceggyüttes hagyományörző műsorát láthatjuk. A "Csökölyi komatálazás"-t elevenítik fel. Fellép a Csökölyi Őszirózsa Nyugdíja Klub énekkara, a Csökölyi férfikórus és a csökölyi óvodások."

 

Vörsi Tájház

"Programunk a tájházak napján: Kézműveskedés egész nap a Tájház udvarán, ahol tavaszváró dekorációkat készíthetnek a gyerekek. Népi játékok kipróbálása a Tavirózsa Kalandpark közreműködésével. Kis-Balaton táncegyüttes senior tagajinak bemutató tánca, ezt követően táncház. A tájház bemutatása érdekes információkkal, a múlt felidézésével egész nap, a régi pákászélet felelevenítésével."

 

Vilma-ház Somogyszob​

"Régi somogyszobi szokás volt, hogy húsvét hétfőjén a falu népe összegyűlt a „húsvéti” réten, nemre, vallásra és korra való tekintet nélkül játszani, beszélgetni.  Ezt elevenítjük fel idén, immár negyedik alkalommal. Fiataljaink szervezésében népi játékokkal és népi játékokat lehet játszni a Vilma-ház portáján. Különböző fánkféleségek vására színesíti a a délutánt. A Húsvéti rét nyitóprogramjaként kiállítás nyílik a Ház foglalkoztatójában a téli fonók alatt készített kézimunkákból. 15 és 16 órakor csoportos tárlatvezetéssel megtekinthető a műemlékház, benne a fehérgyászba öltöztetett szobabelső."

 

A Tájházak napja programsorozatot először 2013-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy a színes programokat kínáló tájházak a figyelem középpontjába kerüljenek.

 

Forrás: mti, tajhazszovetseg.hu

KultúraSomogy megyeprogramoknéphagyományTájházak Napja