2024.03.28, Csütörtök

Közel ezer gyermek nyaral a fonyódligeti Erzsébet-táborban

mti

2017.07.28. 06:46

Itt az értelmi fogyatékos fiatalok is meg tudják mutatni, mire képesek, miben tehetségesek. Az ő alkotásaik hidat jelentenek, üzenetet hordoznak a nem fogyatékosok felé

Hirdetés

Az országban 43 ezer értelmi fogyatékos él, közülük 10,5 ezer gyermek, illetve fiatal. Az ő társadalmi integrációjuknak fontos szimbóluma a fonyódligeti Erzsébet-tábor, ahol a fogyatékossággal élők másokkal együtt táborozhatnak - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön a helyszínen.

Czibere Károly, miután megtekintette a sérült fiatalok foglalkozásait, arról is beszámolt, a kormány fontosnak tartja, hogy ne csak az intézményekben segítsen a fogyatékossággal élőknek, hanem az otthon élők családja számára is nyújtson egyfajta segítséget. Példaként említette a táboroztatást és a Fecske-program keretében nyújtott szolgáltatást, amely a fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok felügyeletének megoldásában segít.

Czibere Károly beszélt arról is, hogy míg tavaly 4,4 milliárd forintot, addig az idén 5,2 milliárd forintot szán a kormány az Erzsébet-táborokra. A következő három évben 26 milliárd forintot fordítanak a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztésére, 25 ezerről 60 ezer férőhelyre növelve a kapacitásukat.

 

Fecske-Papp Judit, az Erzsébet-táborok kommunikációs igazgatója elmondta, jelenleg 915 gyermek nyaral a fonyódligeti táborban gyakorlatilag ingyen, közülük 55-en értelmi fogyatékosok.  

Asztalos Zsolt, a sérült fiatalok speciális alkotótáborának szakmai vezetője, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke arról számolt be, hogy míg a felnőttek részéről manapság is bőven van ellenérzés, a fonyódligeti tábor tapasztalatai szerint a 6-12 éves gyerekek rögtön befogadják a szellemi fogyatékossággal élőket. 
Fonyódligeten öt éve szerveznek speciális alkotótáborokat, ahol a sérült fiatalok számos közös programban vesznek részt. 
"A tíz táborból jelenleg kettőn vehetnek részt a szellemi fogyatékos gyerekek, a vágyam, hogy a jövőben minden turnusban jelen lehessünk"- mondta a szakmai vezető, akinek a szervezésében a műhelymunkák meghatározott tematika szerint, művész tanárok vezetésével folynak, különböző művészeti ágakban.
Asztalos Zsolt kiemelte, meg kell találni, miben tehetségesek ezek a fiatalok, akik által hihetetlen produkciók jöhetnek létre.

AktuálisFonyódligetErzsébet-táborokfonyódligeti Erzsébet-tábor