2024.05.20, Hétfő

Országos hírek

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

2024.05.15

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.

Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület

2024.05.13

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mozgalmasan indult az idei védekezési szezon az országos jégkármérséklő rendszer számára

2024.05.08

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által működtetett Országos jégkármérséklő rendszer (JÉGER). Az április 15-e és 28-a között eltelt két hétben számos alkalommal volt szükség az ezüstjodid párologtatását végző berendezések működtetésére - jelentette be keddi közleményében a kamara.

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

2024.05.06

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

2024.04.30

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

2024.04.26

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Áprilisban rendezik meg a Fülemülék éjszakája programsorozatot

2024.04.24

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Sokat árthat a jószándék is!

2024.04.22

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

2024.04.18

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

2024.04.17

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

2024.04.15

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Napos, nyárias idő várható a hétvégén

2024.04.11

Jellemzően napos, nyugodt, nyárias idő várható a hétvégén, bár a szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül alakul, de vasárnap akár 31 fok is lehet - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Méhészek: jók az idei terméskilátások, de problémát okoz az alacsony felvásárlási ár a nagy méztermelőknek

2024.04.09

Kedvező lehet az idei akácszezon a hazai méhészeknek, azonban az Európai Unióba beáramló kínai - zömében hamisított - méz miatt kialakult, tartósan alacsony felvásárlási árak következtében több nagy hazai méztermelő vállalkozás szűntetheti be tevékenységét - jelentette ki az Agroinform.hu-nak adott interjúban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

ÉKM: készül az új KRESZ

2024.04.04

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetéssel megkezdi a KRESZ megújítását.

Szomjazik a föld

2024.03.28

A tavaszi vetéseknek esőre lenne szüksége.

Ezzel a kerettel készül a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságra

2024.05.14

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

Záporok zavarhatják a sok napsütést a hétvégén

2024.05.10

Sok napsütés várható a hétvégén, 20-25 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, a napsütést záporok, vasárnap esetleg zivatarok zavarhatják meg - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

2024.05.07

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

2024.05.03

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

2024.04.29

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Országszerte húsz helyszínen lehet futni a Futókörök Napján

2024.04.25

Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Futókörök Napját, melynek keretében húsz helyszínen húznak futócipőt az érdeklődők az egyes településeken.

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

2024.04.23

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

2024.04.19

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Lányok Napja - Idén is várják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

2024.04.18

Április 25-én rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot, amelyre immáron 13. alkalommal várják a tudományok, a technológia és az informatika világa iránt érdeklődő fiatalokat.

Megkezdődött az idei központi szúnyoggyérítési program

2024.04.16

Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

Oktatási Hivatal: április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba

2024.04.12

Április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba, és az óvodai beiratkozás április 20-án kezdődik - közölte az Oktatási Hivatal (OH) pénteken az MTI-vel.

Országszerte Posta Lottózók nyílnak

2024.04.10

Húsz helyen nyit a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta Zrt. lottó- és sorsjegyárusítást végző, illetve sportfogadást kínáló értékesítőhelyet. Az elsőt Nyíregyházán adták át.

Négy égitest látványos együttállása lesz megfigyelhető április 10-én

2024.04.05

Április 10-én különleges együttállásban lesz megfigyelhető a Jupiter és a kétnapos holdsarló, egy kézitávcső segítségével pedig szintén látható lesz az Uránusz és az év üstököse, a 12P/Pons-Brooks is - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló csütörtökön az MTI-t.

„Hőségnapot” regisztráltak hétfőn

2024.04.02

Kelebián 30,2 Celsius-fok volt hétfőn kora délután, ez pedig azt jelenti, hogy idén április 1-jén volt az első hőségnap - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

Csókot nem, de segítséget kérnek a fogságba került békák

2024.03.27

Vízóraaknákban, pincékben rekedt békák és varangyok kiszabadításával elkerülhetjük az állatok elpusztulását. A kétéltűeknek nagy szerepük van a kártevő rovarok gyérítésében, amelyeket táplálákként elfogyasztanak.