2024.03.28, Csütörtök

Siófokért éremben és polgármesteri elismerő oklevélben részesültek a mindennapok hősei

siofok.hu

2017.11.28. 05:00

Az idei városnapon a "Siófokért" éremben Antal János étteremtulajdonos, Király Johanna és Vargha Béla úszásoktató edzőpáros, valamint poszthumusz Székely Zoltán, a siófoki kórház egykori szülész-nőgyógyász főorvosa részesült. Polgármesteri elismerő oklevelet tizenegyen vehettek át.

Hirdetés

Siófok Város Önkormányzata 8/2006.(III.3.) számú „Siófok Város Önkormányzata által alapított és adományozható kitüntetésekről” elnevezésű rendeletével teremtette meg a „Siófokért” érem adományozásának alapjait. Az elismerést azok a polgárok kapják, akik Siófok város fejlesztésében kiemelkedően munkálkodtak, a városhoz is kötődő közéleti, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak, tevékenységükkel Siófok város gazdaságának, kultúrájának fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták, kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek.

Olyan személyek is méltók a díjra, akik tevékenységükkel Siófok város hazai és nemzetközi hírnevét öregbítették, erkölcsi példamutatásuk városunk lelki épülését, hitét, humánus értékeinek gyarapodását szolgálta.
 

Siófok Város önkormányzata képviselő-testületének 291/2017. (X.26.) számú határozata értelmében „Siófokért” érmet adományozott:

Antal János vendéglátó, vállalkozó, étteremtulajdonos részére:

Antal János Szigetváron született 1954-ben, de gyerekkorát és egész életét Siófokon töltötte. 1972-ben érettségizett a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban. Középiskolai tanulmányai után tévéműszerésznek tanult. Katonai éveit Kaposváron töltötte, mely idő alatt profi kosárlabdázó lett a székesfehérvári Videoton CS csapatát erősítve. Szülei és felesége szülei is a vendéglátásban dolgoztak, így már korán kapcsolatba került a turizmus és a vendéglátás minden oldalával. 1977-ben megnősült, és az évek során három gyermeke született.

Első saját üzletüket 1977-ben nyitották a siófoki Damjanich utcában, amely a város egyik legkedveltebb kisvendéglőjévé vált. Az ország legismertebb színészei és neves művészei fordultak itt meg: Feleki Kamill, Bilicsi Tivadar, Pataki Attila és még lehetne sorolni.

1992-ben nyitották meg második éttermüket a Petőfi sétányon, amit 25 éve működtetnek sikeresen. A 2000-es években tovább bővítették a családi vállalkozásokat, több száz turistát vonzva a városba, ezzel is hozzájárulva Siófok népszerűségének növeléséhez. A Páter Étterem és a 2015-ben megnyíló Szóda Étterem a térség vendéglátásának meghatározó, példamutató helyeivé váltak. Antal János családjával együtt sokat tett és tesz azért, hogy méltán emlegessék a siófoki gasztronómiát a legjobbak között a Balaton partján.

 

Király Johanna és Vargha Béla edzők, úszásoktatók megosztva részesülnek „Siófokért” éremben:

Mindketten Generációkon át tanították a siófoki gyermekeket úszni, a tehetségesebbeket pedig továbbjutni, és Siófok számára is dicsőséget hozó eredményeket elérni az úszósportban.

KIRÁLY JOHANNA 1980 óta dolgozik Siófokon. Ekkor alapította az első versenyúszó szakosztályt. Úszócsapata 30-40 főből áll, akikkel évente 15-20 versenyen vesznek részt. Minden évben edzőtáborokat szervez és pár éven át Balaton Kupa úszóversenyt is rendezett a Hotel Ezüstpart medencéjében.

1992-től a siófoki iskolások úszásoktatásába is bekapcsolódott. Több diákolimpiai és korosztályos bajnok nevelése fűződik a nevéhez. A ma már világhírű Németh Nándorral például 2007-től dolgozik együtt több regionális versenyt nyerve és országos versenyeken helyezéseket elérve. Felismerve a fiú kiemelkedő képességeit 2013-ban átirányítják férjével, Vargha Bélával Plagányi Zsolthoz, aki ma is edzője a remek eredményeket elérő siófoki sportolónak.

VARGHA BÉLA 1986 óta dolgozik gyerekekkel az úszósportban. Király Johannával együtt irányítják a gyerekek iskolai úszásoktatását 1992-től. Több korosztályos versenyzőt vitt bajnoki dobogóig a regionális és vidékbajnokságokon.

Kiemelkedő tanítványukat, Németh Nándort 2006-ban tanította meg úszni. Utána kerül át Király Johannához, ahol további fejlesztését közösen dolgozták ki, majd amikor elérkezettnek látták az időt, továbbadták a jobb körülmények között dolgozó és tapasztaltabb új úszóedzőjének.

A két edző Porecben, Siófok testvérvárosában rendezett Porecki Delfin úszófesztiválon is részt szokott venni tanítványaival és olyan lelkes szülőkkel, akik közül többen maguk is részt szoktak venni a megmérettetésen.

KIRÁLY JOHANNA és VARGHA BÉLA hosszú és kitartó szakmai munkásságának eredménye nem csak az, hogy rengeteg gyermek tanult meg úszni Siófokon, ahol a Balaton miatt ez különösen fontos, hanem az is, hogy megmutatták, az idejében felismert tehetség akár Siófokról is a világ élvonalába emelkedhet.

Mi, siófokiak legyünk büszkék az ilyen sikereinkre!

 

Dr. Székely Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos posztumusz részesül „Siófokért” érem elismerésben:

Kárpátalján született 1926-ban, majd Budapesten a Semmelweis Egyetemen végzett orvosként 1953-ban. Pár évvel később került a siófoki Szülőotthon élére, mint az intézmény egyetlen orvosa, ahol a kismamák gondozását is ellátta. A Szülőotthon akkoriban nem volt kellő műszerezettséggel ellátva, mégis számtalan sikeres szülést vezetett le. Amikor pedig úgy ítélte meg, hogy Siófokon nem tudnak kellően ellátni egy anyát, vagy egy gyermeket, akkor mentővel továbbküldte őket Székesfehérvárra vagy Kaposvárra.

1969 elejétől az akkor átadott Siófoki Kórház szülész főorvosa lett. Itt dolgozott a nyugdíjazásáig, sőt még azt követően is egy ideig, egészen 1994-ig.

2013-ban megkapta a gyémántdiplomát, és még megérhette unokája születését. Lánya és unokája ma már a fővárosban élnek.

Dr. Székely Zoltán a 2015-ben bekövetkezett haláláig sokat emlegette, hogy élete során 30 ezer gyermeket segített a világra. Erre volt a legbüszkébb.

 

 

Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesülők:

 

Barna Sándor vállalkozó:

Mindenki számára példamutató az élete, hogyan lehet egy vidéki bőrdíszműves fiúból szívvel-lélekkel, tisztességgel dolgozva, jó ötletekkel nagyon sikeres ember mind a gazdasági, mind a magánéletben. 1978-ban került Siófokra, mint bőrdíszműves, aki a helyi piacon árulta portékáit. Pár évvel később divatüzletet nyitott, majd sorra jöttek az újabb sikeres ötletek. 1989-től a Flört diszkó, majd a Palace diszkó, a Palace pizzéria, a Camelot középkori étterem beindítása és üzemeltetése fűződik a nevéhez. A Petőfi-sétány fellendítéséért is sokat tett, ahol 3 üzlete működik. A fővárosban beindította a Symbol nevű éttermét, gasztrovállalkozásai csúcsát. Részese a siófoki Nagystrand PLÁZS néven történt újjáélesztésének, ahol ma is ügyvezető. Korábban kiállításokat is szervezett, és éveken át művésztelepet működtetett Töreki birtokán. Három sikeres gyermeket nevelt boldog házasságban, és ma már 5 unokájával sétálgat, ha csak teheti Törekiben. Azt vallja, a tisztesség hosszútávon megtérül.

 

 

Berlinger Ágnes újságíró, a Helyi Érték Egyesület korábbi vezetőségi tagja:

Siófok közösségi életében meghatározó személyiség. Kezdetben a MOL olajipari vállalatnál dolgozott, közel húsz éve szabadúszó újságíróként tevékenykedik. Hajdan a Balaton tévé gyártásvezetője, szerkesztője, riportere volt. Cikkei a helyi médiákon túl országos magazinokban is megjelentek. Színvonalas kiállításokat szervezett helyi művészeknek. Kezdeményezésére évek óta helyi alkotók és művészek színesítik Siófok rendezvényeit minőségi kulturális előadásokkal, kiállításokkal. Ötletgazdája és egyik szervezője volt az idén először megrendezett Balaton Szalonnak, a balatoni festők tárlatának, felpezsdítve Siófok kulturális életét, öregbítve a város hírnevét.

 

 

Bíró László a Magyar Cukorbetegek Siófoki Egyesületének elnöke:

A Magyar Cukorbetegek Siófoki Egyesülete több mint egy évtizede munkálkodik önkéntes segítőivel azért, hogy a cukorbetegek számának növekedését lassítsa, valamint a szövődmények megelőzésében segítse a diabetológusok munkáját. Az 1995-ben 19 fővel megalakult egyesület taglétszáma közel 100 főre bővült. A szervezet fő feladata: szűrésekkel, oktatások szervezésével, orvosi szaktanácsadással, tapasztalatcserével segíteni a cukorbetegek beilleszkedését a társadalomba. Bíró László és egyesülete az önzetlen munkájával sokat tesz a városban és a térségben élők egészségmegőrzéséért.

 

 

Bognár-Volenszki Betti gitártanár:

Szakmailag kitűnően felkészült művésztanár, növendékei rajonganak érte. Nagyon jó kapcsolatban áll kollégáival és a tanítványok szüleivel is. Minden közösséget érintő programban aktívan részt vesz, az iskolai alapítvány, a ZENE-BONA Alapítvány titkára. Lelkiismeretes pedagógiai munkájának köszönhetően növendékei az elmúlt öt évben hat esetben értek el Aranyminősítést regionális versenyeken. 2017-ben a Veszprémben megrendezett III. Országos Gitárversenyen tanítványait Kiemelt Aranyminősítéssel jutalmazták.

 

 

Csuti Csaba siófoki énekes előadóművész:

2005-ben pályakezdőként a Nemzetközi Balatoni Magyar Nóta énekverseny egyik győztese és közönségdíjasa, majd egy évvel később a balatoni Ki-Mit-Tud egyik győztese lett. Azóta folyamatosan szerepel magyar nóta, operett és táncdal műsorokkal országszerte, és a határon túl is. 2014-ben a Nóta Sztár énekes-versenyen végzett az élen. A tévénézők rendszeresen láthatják kívánságműsorokban, nótás összeállításokban. Repertoárjában a legismertebb magyar nóták, - operettek, - táncdalok mellett saját szerzeményei is szerepelnek.

 

 

Fekete Antalné utazási irodai ügyintéző:

Nagyberényen született, 1960 óta él családjával Siófokon. Az idegenforgalmi szakmában szerzett felsőfokú végzettséget. Angol-, német-, nyelvvizsgával, valamint idegenvezetői és értékpapír kezelői vizsgával is rendelkezik. 1974. június 1-jén lépte át a siófoki IBUSZ Utazási Iroda küszöbét, és azóta is ott dolgozik, immár nyugdíjasként. Bejárta a ranglétrát, miközben két gyermeket nevelt fel. Kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Pro Turismo díjban is részesült. A siófokiak, és az ide érkező turisták számára is ismert és elismert személyiség, aki segítőkészségével, szakmai tudásával mindig hozzájárult a város pozitív megítéléséhez.

 

Kolumbán Zoltánné vállalkozó, fodrász:

Közel 50 éve áll a Kiliti városrész szolgálatában: kezdetben tanulóként, majd alkalmazottként, jó ideje pedig vállalkozóként. Szívvel-lélekkel végzi munkáját, amely mellett évtizedek óta fontosnak tartja, hogy részt vegyen a Kiliti városrész közösségi munkájában is. Évente több egyesületnek szervez támogatást megszólítva az embereket, akiket elfogadásra, megértésre, segítésre tanít példamutatásával is.

 

 

Kovács Tibor ács és tetőfedő:

Kiváló szakmai munkájáért részesül elismerő oklevélben. Siófokon született 1981-ben. Iskolái elvégzése után kezdetben egyéni vállalkozóként tevékenykedett, majd céget alapított. Siófok térségében már sok ház viseli keze nyomát. Vállalkozása rajta kívül két embernek biztosít megélhetést. Nős, egy gyermeket nevel.

 

 

Kozma Zoltán testépítő világbajnok:

1962-ben született, három éves korától él Siófokon. 1990-ig három budapesti-, három országos-, két nemzetközi verseny és egy világbajnokság győztese. Edzésről készített kazettájáról tanították a testépítést a Testnevelési Főiskolán. 23 éve működtet edzőtermet Siófokon, amit havonta 160-200 mozgásra vágyó ember látogat, profik és amatőrök egyaránt. Kozma Zoltán, akinek két lánya is keményen edz, sokat tett a város hírnevének öregbítéséért, és a térségben élők egészségért. Fővédnöke volt az idei, első siófoki országos fekve-nyomó bajnokságnak, amelyből hagyományt kívánnak teremteni a szervezők.

 

Stefán László a Siófoki SZC Baross Gábor Szakgimnáziuma és Szakközépiskola általános igazgató-helyettese:

1993-ban érettségizett a siófoki Perczel Mór Gimnáziumban, majd középiskolai történelem szakos tanári képesítést szerzett a Miskolci Egyetemen. A sorkatonai szolgálat letöltése után 1999 augusztusától dolgozik a siófoki oktatási intézményben. Volt osztályfőnök, osztályfőnöki-, majd humán munkaközösség-vezető. Éveken keresztül tevékenykedett az intézmény Közalkalmazotti Tanácsának tagjaként, majd elnökeként. 2015 szeptemberétől látja el az általános igazgatóhelyettesi feladatokat. Tanítványai kiváló eredményeket érnek el az érettségi vizsgákon és a történelem tanulmányi versenyeken, regionális és országos szinten is.

 

 

Vértes Imréné nyugdíjas, a valamikori ATI autósiskola volt igazgatója:

Már az 1950-es években képviselte Siófokot a motorsportban. Az 1960-as évek elején férje kezdeményezésére teremtették meg az akkori MHSZ keretein belül, hogy ebben a városban is el lehessen végezni a gépjárművezetői tanfolyamot és letenni a vizsgát, így a siófoki embereknek nem kellett Kaposvárra utazniuk. Az 1960-as évek közepén saját lakásukat átalakítva hozták létre a helyi autósiskolát.

 

Aktuáliskitüntetés Siófokkiemelkedő munkásságközéleti tevékenységerkölcsi példamutatás