2024.02.21, Szerda

Somogyban is megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek felderítése

Somogy Megyei Kormányhivatal

2017.08.23. 10:21

Országosan már több megyében elkezdődött, Somogy megye észak-keleti részén pedig augusztus 23-án történik a parlagfű légi felderítése.

Hirdetés

Immár hetedik alkalommal fogják a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának növényvédelmi felügyelő és földhivatalos kollégái közösen végrehajtani a légi felderítést. 2017-ben is a Készenléti Rendőrség biztosítja az ellenőrzéshez a helikoptert. 

Várhatóan a Kaposvár-Balatonföldvár-Balatonvilágos által övezett területet sikerül légi úton ellenőrizni, ezért kérünk minden érintett földhasználót vagy földtulajdonost, hogy még időben végezze el a területén a parlagfű mentesítést.

A földi felderítés július elseje óta folyamatosan zajlik, tehát bejelentés vagy a határszemlék kapcsán így is bemérésre kerülhet a parlagfűvel fertőzött terület.

A légi felderítés hatékonysága azonban jóval nagyobb, a földi járművekkel kevésbé megközelíthető területek sem maradhatnak rejtve. Ha a repülési út érinti a fertőzött területet, legyen az parlag, gondozatlan tarló, rét, nem megfelelően gyomirtott kultúrnövény (kukorica, napraforgó, "zöldítés", stb.), biztosan meg fogják találni az ellenőrök.

Bemérés esetén a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15.000,- Ft-tól akár 5 millió Ft-ig terjedő büntetést kap a földhasználó, továbbá az eljárás költségeit is meg kell térítenie.

 

Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal

Aktuális2017környezetvédelemSomogy Megyei Kormányhivatalrendőrségparlagfűlégi felderítés