2024.03.29, Péntek

Versenyképességünk húzóereje a járműipar

NGM

2017.10.18. 16:03

Magyarországon a járműgyártás terén minden adottságunk megvan ahhoz, hogy mások előtt járjunk.

Hirdetés

Mivel az iparág területén zajló gyors változások megkövetelik az alkalmazkodást, azok, akik nem reagálnak elég gyorsan, lemaradnak a versenyben – jelentette ki Varga Mihály az Automotive Hungary 2017 - Nemzetközi Járműipari Beszállítói Szakkiállítás című konferenciáján. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a kormány kész arra, hogy olyan támogató klímát teremtsen, amely segíti a járműgyártás terén működő vállalkozásainkat abban, hogy az éles világversenyben is előnyre tegyenek szert.

A tárcavezető leszögezte: komoly hangsúlyt kell helyezni az innováció-vezérelt, az új technológiákat alkalmazó ipari termelés további térnyerésének elősegítésére. Ezért a kormány kidolgozta és megvalósítja az újraiparosítás programját, az Irinyi tervet és a Jedlik Ányos Tervet, és ezért támogatja egyebek mellett Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében a magasabb hozzáadott értéket előállító és innovatív megoldásokat alkalmazó cégeket. Varga Mihály rámutatott, hogy a 4. ipari forradalom kihívásaival a kormánynak, a vállalatoknak és a magyar embereknek együtt kell szembenézniük, amelynek egyik lépése a megfelelően képzett munkaerő biztosítása.

A miniszter felhívta a figyelmet: a magyar gazdaság egyik húzóágazata a járműipar, amelynek teljes kibocsátása 2016-ban 25,4 milliárd euró volt, az iparágban 168 ezren dolgoznak.

A kormány kiemelten támogatja az iparágat, így az iparfejlesztési programmal, az üzleti környezet folyamatos javításával, a beszállítói hálózat fejlesztésével és az oktatás fejlesztése révén is hozzá kíván járulni az ágazat további sikeres működéséhez. Ennek megfelelően korszerűsítésekkel és a tesztelési környezet kialakításával az önvezető járművek fejlesztése terén Magyarország a világ élvonalába kerül – tette hozzá a tárcavezető.

 

AktuálisversenyjárműiparAutomotive Hungary 2017gyártásiparfejlesztési program