2024.03.29, Péntek

Szombaton lesz a 100. – Egy Tál akció, ami több mint egy ételosztás Siófokon

hirbalaton.hu

2017.12.22. 17:00

„Úgy alakult, de nem lehet véletlen, hogy pont karácsonyra, a szeretet ünnepére esik az Egy Tál akciónk 100. ételosztása. Ez már nem csak az ételosztásról szól, ez egy nagy felelősség, törődni emberekkel, akik számítanak rád” – mondta Juhászné Margó, a szervező Siófok Városért Egyesület gazdasági vezetője.

Hirdetés

Valószínű nem sok település van az országban, ahol megvalósították azt, amit Siófokon: egy civil egyesület jól működő, fenntartható rendszert alakított ki a rászorulók megsegítésére a helyi lakók és vállalkozók közreműködésével. Már több mint két éve osztanak hetente egyszer ételt a nehéz helyzetben levőknek a Siófok Városért Egyesület tagjai. Azóta – Juhászné Margó beszámolója szerint – a rászorulók összetétele időnként változik, de a számuk nagyjából ugyan annyi maradt.

Ősztől tavaszig minden vasárnap délben, pontban a déli harangszókor kezdődik az ingyenes ebédosztás Siófok Újpiac terén. Ezen a héten a karácsony miatt előrehozták december 23.-ára, szombatra a soron következő, pont 100. ételosztást, ahol szokás szerint a ruha- és cipőadományokból is válogathat, aki akar, és a karácsony alkalmából kis csomagot kapnak az egyedülálló, nehéz helyzetben lévők.

Az Újpiac téren általában 100-120 ember áll sorba az ételért, de többségük vinne pár adaggal az otthon maradt családtagjainak is, így 200 adag is bőven elfogyna. A szabály az, hogy először a sorban állók kapnak egy-egy adagot, és ha marad az ételből, azt elosztják igazságosan. A mozgásukban korlátozott hajléktalanoknak, időseknek kihordott étellel együtt általában 130-150 adagot osztanak szét alkalmanként az önkéntesek.

(Az ételosztás a nyári hónapokban szünetel, mert akkor az éttermek nem bírnák kapacitással, ugyanakkor a nehéz helyzetben lévők könnyebben találnak munkát, megélhetést.)
A siófoki emberek adakozó kedve stabil

A kiosztott, kiadós, tápláló ebédet mindig abból a pénzből állítja elő az akcióba bekapcsolódott, soron következő siófoki étterem, ami összegyűlt a város gyűjtőpontjain (boltokban, éttermekben kihelyezett perselyekben). Amennyi pénz összegyűlik minden csütörtökig, annyi adag ebéd készülhet vasárnapra, 250 forintos költséggel számolva egy-egy adagot. A valóságban ennél többe kerül egy ebéd, amit a főzésben soron következő étterem fedez adományként. A város több péksége kenyérrel, pékáruval támogatja az akciót.

Az egyesület gazdasági vezetője elismerésének adott hangot, hogy a hónapok, évek múlásával sem csökkent a siófokiak adakozó kedve. Ha összejön valamennyi többlet, azt az egyesület félrerakja a rászorulóknak a karácsonykor, húsvétkor összeállított ajándékcsomagokra. Gyűjtik és közvetítik feléjük a tartós élelmiszereket, ruhákat is. A tapasztalatok szerint a legnagyobb igény gyermekruhákra, játékokra van.

Mikuláskor igen meghatotta az akciót szervező egyesület tagjait, hogy az adakozók között volt három helyi 8-9 éves kislány is, akik elhozták a saját mikuláscsomagjaikat a nélkülöző gyerekeknek. Az ételosztásokon rendszeresen megjelenők között a 3-tól a 90 évesig minden korosztály képviselteti magát. Közöttük a hajléktalanok aránya körülbelül 30 százalék.

Ami az akciót bonyolító egyesületi tagokat, illetve önkénteseket illeti, a 11 fős „kemény mag” munkáját mintegy 20 fő segíti rendszeresen. Nők, férfiak vegyesen. Akadnak, akik távolabbi településről érkeznek segíteni, és olyanok is, akik rendszeresen süteményt sütnek.
Az éttermek, támogatók is kitesznek magukért

„Már több mint tucatnyi vendéglátó, étterem támogatja az akcióinkat. A város legnagyobb szállodája idén maga jelentkezett, hogy csatlakozna adományaival. A legjelentősebb segítséget a polgármester jelenti, aki a saját keretéből biztosít rendszeresen összegeket. Most az év vége közeledtével végigkérdeztünk mindenkit, számíthatunk-e rájuk jövőre is. Egytől egyig igent mondtak” – mesélte nem kis örömmel az egyesület gazdasági vezetője. Beszélt arról is, hogy sír a lelke, amikor kisgyerekeket lát sorban állni ételért, de ilyenkor különösen jó segíteni. Amúgy rengeteg hálát és szeretet kapnak az önkéntesek a rászorulóktól.

„Az embernek megszakad a szíve, amikor megosztják velünk minden fájdalmukat és örömüket, megtisztelve minket a bizalmukkal. Hát ezért szól ez már többről, mint ételosztásról. Mi már itt egy nagycsalád vagyunk” – fogalmazott Juhászné Margó. Becslése szerint Siófokon mintegy 450-500 család él olyan körülmények között, hogy a legapróbb adomány, segítség is sokat jelent számukra.

Az akcióval kapcsolatba lépni a Facebookon az Egy-Tál közösség oldalán, a siofokert.hu oldalon, vagy a [email protected] címen lehet.

Az egyesület számlaszáma: 10101315-69530200-01004008

Aktuális SiófokételosztásEgy Tál akció