2024.03.29, Péntek

Véglegessé vált a Tour de Hongrie útvonala: siófoki prológgal rajtol

siofok.hu

2018.02.27. 17:30

Tíz megyét érint a 2018-as Tour de Hongrie kerékpáros körverseny, amelyet augusztus 14-től 19-ig rendeznek meg, és amelynek mezőnye összesen 800 kilométert teljesít.

Hirdetés

Az országúti viadal - amely siófoki prológgal rajtol idén - magasabb minősítést kapott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől.

Eisenkrammer Károly főszervező az M4 Sportreggeli című műsorában elmondta, a Tour de Hongrie eddig második kategóriás verseny volt, idén azonban egy kategóriával feljebb került a versenynaptárban, ez pedig azt jelenti, hogy azon akár World Tour-csapatok is indulhatnak. A többi között jelezte részvételét a Giro d'Italia rendszeres résztvevője, az olasz Androni-Sidermec-Bottecchia, a legerősebb lengyel csapat, a CCC Sprandi Polkowice, valamint az amerikai Novo Nordisk. A World Tour-istállók többsége ugyanakkor azért nem látogat Magyarországra, mert azon a héten párhuzamosan két WT-versenyt is rendeznek.


„Ami a magyarokat illeti, idénre két kontinentális csapat alakult, a Kőbánya és a Pannon Cycling Team, ezek ott lesznek a versenyen. Ezen kívül Ausztriából a My Bike csapata, ahonnan Kusztor Péter és Pelikán János érkezik majd, Luxemburgból a Differdange, ahol Rózsa Balázs kerékpározik, a magyar válogatottat pedig majd a szövetség fogja összeállítani. Itt nagyon számítunk Peák Barnabásra, aki tavaly második lett összetettben“ – tette hozzá Szilasi László, a magyar körverseny versenyigazgatója.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke hangsúlyozta, ha egy verseny magasabb minősítést kap, ezáltal azon nevesebb versenyzők, magasabb kategóriájú csapatok indulnak, akkor a nagyobb médiafigyelemnek köszönhetően az adott ország is sokat profitálhat. A sportvezető úgy fogalmazott, hogy a verseny egyfajta marketingfelületként is értelmezhető. „Amikor kerékpárversenyt nézünk, akkor egyúttal egy országot, turisztikai desztinációkat is nézünk. A sportturista pedig az egyik legjobb turista. Beszéljünk akár magáról a sportolóról, az őt kísérő személyzetről, a sportszakemberekről vagy a szurkolókról, azt lehet róluk elmondani, hogy az átlagosnál hosszabb időt töltenek Magyarországon, az átlagosnál jobban költenek és az átlagosnál többször térnek vissza.”


Az idei viadal egy siófoki prológgal rajtol augusztus 14-én, a versenyzők a Balaton-parti város szívében egy 4 kilométeres egyéni időfutamot fognak teljesíteni. A karaván ezután komppal átkel az északi partra, ahol másnap Balatonalmádi és Keszthely között 140 kilométer vár a bringásokra úgy, hogy a célvárosban két kört is tesz a mezőny. Augusztus 16-án Velencéről rajtol el a verseny, a tó megkerülése után Székesfehérvárig 170 kilométert kell teljesíteniük az indulóknak. Másnap már az Alföldön fog tekerni a mezőny, amelyre a leghosszabb szakasz, 210 kilométer vár Cegléd és Hajdúszoboszló között. A szombati királyetapot a Bükkben rendezik, a Karcag-Miskolc (178 km) szakaszra amatőr bringásokat is várnak. A Tour de Hongrie mezőnye augusztus 19-én érkezik meg Budapestre, ahol az újbudai Duna-parton kialakított körpályán tesznek meg 14 kört – összesen 78 kilométert – a versenyzők.

 

 

Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy mivel a Tour de Hongrie jelentős része országos közúthálózaton zajlik, nekik is komolyan fel kell készülniük, hogy az indulók biztonságosan versenyezhessenek, a nézők megfelelő körülmények között követhessék figyelemmel a viadalt, az autósok pedig teljes körű tájékoztatást kapjanak a lezárásokról. „A versenyt megelőző időszakban bejárjuk az érintett útszakaszt, azokon a helyeken, ahol érzékelünk olyan hibákat, amelyek a kerékpáros közlekedésre veszélyesek lehetnek, ezeket azonnal javítjuk.”

Révész Máriusz, a kerékpározásért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a Tour de Hongrie több mint egy kerékpárverseny. „Az ország marketingje szempontjából is nagyon fontos feladata van. Magyarország legszebb tájain, városain fog keresztülvezetni, be lehet mutatni a gyönyörű természeti értékeinket.”

Az idei Tour de Hongrie által érintett települések vezetői nagyszerű lehetőségnek tartják a versenyt, hogy a nagyközönség jobban megismerhesse az adott települést, valamint elősegítse a turizmus fellendítését. A városvezetők az alábbi videóban foglalták össze a verseny jelentőségét.

 

A 2018-as Tour de Hongrie útvonala:

Prológ: egyéni időfutam, Siófok, 4 km, augusztus 14.
1. szakasz: Balatonalmádi-Keszthely, 160 km, augusztus 15.
2. szakasz: Velence-Székesfehérvár, 170 km, augusztus 16.
3. szakasz: Cegléd-Hajdúszoboszló, 210 km, augusztus 17.
4. szakasz: Karcag-Miskolc, 178 km, augusztus 18.
5. szakasz: Budapest-Budapest, 78 km, augusztus 19.

AktuálisTour de Hongrie SiófokNemzetközi Kerékpáros Szövetség