2024.04.24, Szerda

A fonyódi Lajos lak szálloda

fonyod.hu

2018.03.12. 21:30

Többen lettek figyelmesek arra, hogy bontanak egy régi épületet Fonyód-Bélatelepen.

Hirdetés

A mai fonyódi köztudatban még él az elnevezés: Lajos lak. A régebben itt lakókra ráhagyományozódott a kifejezés, de sokan nem tudják, hogy a volt Tungsram üdülőt hívták így egykoron.

A Bartók Béla úton, a bélatelepi villasor előtt áll az épület, szemközt a Múzeummal. Régen mindkét épület tulajdonosa Velics Antal orientalista tudós, orvos volt, aki keleti nyelvekkel, történettudománnyal foglalkozott. A nyaralója 1906-ban épült (ebben nyaralt 1916-17-ben Szinyei Merse Pál a családjával), majd Lajos fiáról nevezte el az átellenben, 1907-ben épült szállodát, amelyben 24 szoba várta a Fonyódra nyaralni érkezőket.

Népszerű hely volt, művészek, családok keresték fel, bérelte a budapesti Gázgyár tisztviselői részére, és egy katolikus egyesület is tagjai számára. Az államosítás során az 1950-es évek elején vették el a Velics család tulajdonát - törvénytelenül. 
Ebben az időszakban a Hofherr gépgyár (1951-től: Vörös Csillag Traktorgyár) dolgozói üdültek ott, majd az Egyesült Izzó / Tungsram üdülője lett.

Magántulajdonba 2012-ben került, azóta Várhegy Hotel és Tungi Étterem néven volt ismert. 
A tulajdonos szándéka az, hogy Fonyódnak ezen a frekventált helyén igényes, megfelelő minőségű, állapotú, városképbe illő épület álljon.

Az építmény műszaki állapota sajnos nem engedte meg azt, hogy átalakítsák, az építészek, statikusok szakvéleménye után a bontás mellett kellett dönteni. Az elmúlt 110 év során annyi alkalommal átépítették, bontották az épületet, hogy az eredeti Lajos lakból már szinte semmi nem volt meg. Természetesen a műemlékvédelmi / örökségvédelmi hivataltól mindenféle engedélyt beszereztek. A fonyódi főépítész közreműködése garancia arra, hogy városunk érdeke is szem előtt volt a döntések meghozatala során. 

Az új épület egy társasház lesz, 51 lakással. A tervezés során különös figyelmet fordítottak arra, hogy a városkép ne sérüljön, sőt, abba illeszkedjen. Természetesen a kivágott sérült, öreg fák helyett újakat fognak ültetni, mint ahogyan tették ezt minden korábbi beruházásnál is, ezekről számtalan oklevél tanúskodik.

Bízunk abban, hogy városunk új színfoltja kedvező benyomást fog tenni az arra járókra – előreláthatólag a jövő év végére fejeződik be az építkezés.

Az épület történetét és a jövő terveit részletesen mutatja be Varga István fonyódi könyvtáros, műkedvelő helytörténész írása, amely a fonyodregen.blogspot.hu oldalon érhető el. 
A fonyódi Lajos lak szálloda: https://fonyodregen.blogspot.hu/2018/03/a-fonyodi-lajos-lak-szalloda.html

AktuálisFonyódszállodaFonyód-BélatelepLajos lakTungsram üdülő