2024.03.29, Péntek
A hóolvadás veszélyeire figyelmeztet a Somogy Megyei Katasztrófavédelem
Pixabay - illusztráció

A hóolvadás veszélyeire figyelmeztet a Somogy Megyei Katasztrófavédelem

somogy.katasztrofavedelem.hu

2018.03.05. 14:33

A téli időszakban az állampolgárok fontos kötelezettsége, a járdaszakaszok takarítása, a jégcsapok eltávolítása.

Hirdetés

A polgári jog már régóta szabályozza az egyes épületekkel, lakásokkal kapcsolatos kárfelelősség kérdését. Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Amennyiben az épület egyes részei lehullanak, vagy az épület egyéb hiányosságaiból fakad valakinek kára, azért az épület tulajdonosa a felelős. A hó, az ónos eső, vagy a nappal megolvadó, majd éjjel visszafagyó jég képes meglazítani a tetőzetet, amely a cserepek vagy a kémény lehullásához is vezethet. A házak tetejéről lezúduló hó vagy jeges hó káreseményt is idézhet elő, szerencsésebb esetben csak vagyoni kárt, súlyosabb esetben személyi sérülést. A tulajdonos a felelősség alól akkor mentesül, ha a káresemény elhárítása érdekében előzetesen minden tőle elvárható karbantartási intézkedést megtett, azaz ellenőrizte a tetőzet állapotát, hófogórácsokat szereltetett fel, vagy ellenőrizte azok állapotát.

Az ereszen meghízott jégcsap veszélyforrást jelent a gyalogosokra nézve, a veszélyhelyzet elhárításáról és a figyelmeztető jelzésekről gondoskodnunk kell. A lakóépület előtt és mellett húzódó gyalogosjárda síkosságmentesítése az épület tulajdonosának felelőssége. Társasház esetén a társasház, mint jogi személy, társasház hiányában a tulajdonosok közössége egyetemlegesen felel azért, hogy a szükséges síkosítás-mentesítést, a tetőzet karbantartását és más munkálatokat időben elvégezzék a társasházon, illetve annak környezetében.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói csak abban az estben vonulnak ki, amennyiben a jégcsapok miatt közvetlen életveszély áll fenn. Ekkor elsődlegesen a veszélyes területet kordonozzák körbe a tűzoltók, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessék, majd a tulajdonosnak kell gondoskodnia a jégcsapok eltávolításáról.

Aktuálishóolvadásjégcsapjárdaszakaszok takarítása